Fehér borok, színes kultúra

Bodrogzugi madárles

Időpont: 2024. márciustól októberig több időpontban
Helyszín: Tokaji Vízitúra Központ


A lassú folyású Bodrog folyó és annak ártere nagyon biztonságos, így kezdők számára is ideális vízitúra terep. A nagy folyószabályozások előtt az Alföld egy csodás vízi világ volt - ligetes erdők, mocsarak, folyókanyarulatok színes mozaikja.

A Bodrogzug túrához engedélyt kell váltanunk, hogy a nemzeti park munkatársai limitálhassák a fokozottan védett területen tartózkodók számát. Az engedély és a hozzá kapcsolódó ügyintézés a túra árában benne foglaltatik. A vízitúra a Tokaji Vízitúra Központból (Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.) indul – a folyón evezve fél óra evezés után elérjük a zsarói bejáratot, amit egy hangulatos csatornán, a vízbe hajló fák ágai alatt bujkáló vízitúrázás követ. A csatorna kiszélesedése után egy árapasztó műtárgyon kell átevezzünk, majd a Bodrogzugi Főcsatornán folytatódik a vízitúra. Az ártéren, elöntött réteken és a fák között evezve csodálatos vízi világot fedezhetünk fel. Kiemelt értéket képvisel Bodrogzug madárvilága: ritka ragadozó madarak, valamint számos vízimadár és gázlómadár faj él itt, az ártér a tavaszi és az őszi madárvonulásnak is fontos állomása. A gémeket, kócsagokat, barna rétihéjákat, récéket és ludakat mind megfigyelhetjük a túra célpontjának számító madármegfigyelő toronyból. Innen indulunk vissza a már megismert útvonalon Tokajba – ha szerencsénk van, akkor a repülő drágakőnek is hívott jégmadár is a szemünk elé kerül.

A vízitúra ára tartalmazza a felszerelésbérlést (kenu, evezőlapát, mentőmellény, kötelező felszerlés), a túravezetést, a biztonságtechnikai oktatást és a Bodrogzug belépőt is. A vízitúra önállóan is teljesíthető a VíziKék applikáció segítségével.


Találkozó: 9.00
Indulás: 10.00
Madárles: 11.30
Visszaérkezés: kb. 14.00


Bővebb információ és jelentkezés: https://sportoutdoor.hu/tura/bodrogzugi_madarles