Fehér borok, színes kultúra

Kerékpárkölcsönzés

Vízitúra Központ Tokaj

Kölcsönzőjükben e-bike flottájuk különböző méretekben várják a túrázókat.

Bérleti díj: 6.000 Ft/4 óra

Tel.: +36 20 413 0979
info@tokajiviziturakozpont.hu | https://tokajiviziturakozpont.hu/


Zenit Vízibázis
Tokaj - Rakamaz, Horgász utca 3. / Tisza 542 fkm

Kölcsönzőjükben 30 db Schwinn Csepel Boss típusú kerékpár áll rendelkezésre. Igény esetén a kerékpárokat bárhová el-, illetve visszaszállítják.

Bérleti díj:
4 órára vagy több napra bérelve naponta: 2.000 Ft/fő
1 napra: 3.000 Ft/fő

Tel.: +36 47 552 187
info@tokaj-info.hu | www.tokaj-info.hu

Oroszlános Borbirtok
3907 Tállya, Rákóczi u. 23.

4 db e-bike

Az elektromos kerékpárok használata
Az elektromos kerékpár a hagyományos kerékpárokhoz képest felépítésében csupán az elektromos rendszer jelenléte a különbség. Használatát tekintve, az elektromos kerékpár használható analóg (hagyományos) kerékpárként amennyiben az elektromos rendszert nem kapcsoljuk be, vagy a rásegítést off állásra kapcsoljuk a kerékpár bekapcsolása után. A kerékpárt a bekapcsolás után a kiválasztott rásegítési mód kiválasztása után egyből használatba lehet venni. A váltó (akár láncváltó akár agyváltó) és a rásegítés módját a terepviszonyok és a kerékpárt használó személy igénye és fizikuma határozza meg.

A bérleti díj:
Fél nap: 6.000 Ft
Teljes nap: 9.000 Ft

Információ: Demeter Adrienn; +36 70 312 2989; info@oroszlanos.hu


Borbringa | e-bike kölcsönző
A tokaji borvidék legnagyobb e-bike flottája
  • 20 db MTB - erdei és földutakra
  • 23 db trekking - aszfaltra és jobb minőségű földutakra
Árak:
fél nap (4 óra): 6.900 Ft/kerékpár,
egész nap (8 óra): 9.900 Ft/kerékpár,
túravezetés: 20.000 Ft/alkalom,
csoportos ill. többnapos bérlés esetén kedvezmény.
Fedezd fel az elektromos kerékpározás adta lehetőségeket a borvidék változatos terepviszonyai között! Az egyedi megjelenésű, korszerű kerékpárok magánszemélyek és cégek számára is elérhetőek.

Bővebb információ:

3910 Tokaj, Dózsa György út 2. | +36 20 772 2368

Minaro Hotel Tokaj MGallery***** | e-bike bérlés

Az elektromos kerékpárok mára már trenddé váltak és olyan életérzést közvetítenek, amelyet egyre többen szeretnének megtapasztalni. Használatuk környezettudatos, az elektromos rásegítés által működik a „hátszél- effektus”, emellett fitten tart, regenerál és páratlan élményt biztosít.

Kölcsönzés árak:

  • Fél napra: 8.000 Ft
  • Teljes napra: 16.000 Ft

Kölcsönzéssel kapcsolatos információ: +36 47 346410


Bringázz Tokajban és a Hegyalján - Két keréken a történelmi borvidéken

A kerékpározás az utóbbi években nemcsak praktikussága miatt éli virágkorát, hanem az ahhoz kapcsolódó életmód miatt is. Kiváló lehetőség egy jó tekerésre a tokaji borvidék is, bringán szinte a teljes Hegyalja körbejárható.

A térségben egyre több programot szerveznek a kétkerekű életmódot kedvelőknek, pár éve már rendszeresen minden májusban „hegyi tekerésre” hívják Tokajban a helyieket és turistákat. A Tekerj a Hegy’re! nem verseny, inkább egy intenzív túra – olyanoknak is, akik csak hobbiszinten bringáznak. A borvidék névadó településéről indulva Bodrogkeresztúron-Szegin-Szegilongon-Erdőbényén-Abaújszántón-Tállyán-Mádon és Tarcalon keresztül haladnak vissza Tokajba. A 70 kilométeres táv több pincészetet is érint, ahol ezúttal nem borral, hanem szörppel, vízzel és ízletes falatokkal fogadják a résztvevőket. Legutóbb is közel 100-an vettek részt a programon, azoknak pedig, akik nem vágtak neki a hosszú útnak egy könnyedebb, 25 kilométeres Tisza parti tekergést is szerveztek.
Sárospatak is felfedezte a bringában rejlő lehetőségeket, ők idén szervezték meg először az ország első kerékpáros ízutazását. Három nap alatt közel 200 kilométer megtéve a magyar gasztronómiai tradíciók megismertetése mellett a térség természeti szépségeire hívták fel a figyelmet. A zempléni és abaúji túrát hagyományteremtő céllal hívták életre, a különleges ízek mellett pedig olyan alternatív programelemekkel is bővítették a túrát, mint a Hernádon való kenuzás, a borkóstolók vagy éppen egy hernádszentandrási rendhagyó református istentisztelet.

Bort, bringát... Békességet
A hegyaljai kerékpárkultúra feltámasztója (vagy életrehívója?) az Erdőbényei Drótszamár Fesztivál volt. 2015-ben már ötödször várták versenyre a bringásokat három túratávval. A rövid (21 kilométeres, 600 méter szintemelkedő) mellett egy közepes (42 km, 1.160 m szint) és egy hosszú (62,5 km, 1.780 m szint) versenykiírásban indulhattak a bátrabbak. Az Aranyosi-völgy szépségében azonban kevésbé volt idejük gyönyörködni a résztvevőknek, a közepes távot a legjobbak két óra alatt, a hosszút pedig szűk három alatt teljesítették.
A Tokaj-hegyaljai borvidék azonban nemcsak a helyi kezdeményezés szempontjából érdekes. Számos kerékpáros klub is szervez ide túrákat, Miskolc, Nyíregyháza környékéről vagy éppen az ország távolabbi pontjairól is rendszeresen érkeznek biciklisek azért, hogy pár napot pedáljakon töltsenek és úgy járják be a vidéket.
Túrázni a Zemplénben, a Bodrog mentén és a történelmi borvidéken is lehet, a távolságok pedig 70 és 150 kilométer között változnak. Ettől persze mindkét irányban el lehet térni, a térségben sok helyen kínálnak kerékpárbarát szolgáltatásokat.
A térségben számos pincészet (a családitól a nagybirtokig), étterem és szálláshely fogad vendégeket, így akár többnapos túrát is könnyen szervezhetnek maguknak az idelátogatók. Fontos lehet azonban a Zempléni hegység turistatérképének használata, így könnyen elkerülhető az, hogy mentőcsoportoknak kelljen bejárni a vidéket egy-egy eltévedt csapat után. Sok helyen már nem működnek a mobiltelefonok térerő hiánya miatt, így jó, ha szakavatott, a környéket ismerő túravezetőt is felkérünk. A vidék minden időben ajánlható a kerékpáros túrázásra, a falvakban jórészt gyér forgalom mellett aszfaltozott utakon lehet haladni, de az erdészeti utak is tökéletesen alkalmasak a bringázásra. Fontos azonban az is, hogy kórház csak Sátoraljaújhelyen és Szikszón van, a hegyközi településeken pedig kicsi az esély az elsősegélynyújtásra.

Merre menjünk?
A Tokaj-hegyaljai borvidék az ország legrégebbi borvidéke, a szőlőtermesztés és borkészítés világhírű hagyománya a 17. századra nyúlik vissza. A térséget az UNESCO 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította. Az ezzel kapcsolatos olyan látnivalók mellet, mint mondjuk egy több száz éves pincerendszer, számos más különlegesség is várja a turistákat. A hegyalja.info oldal például bakancslistába gyűjtötte azokat a helyeket, amiről még helyben is kevesen tudnak, vagy látták már. Így a biciklizések alkalmával érdemes ellátogatni Tállyára, ahol az 1992-ben végzett mérési adatok alapján Európa mértani közepe van, vagy éppen Sárospatak mellé a Megyer-hegyi tengerszemhez. Kerékpárral könnyen elérhető a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban, meglátogatható az olaszliszkai Csonka torony, a vámosújfalusi hatlyukú híd, de a Bodrog egyedi növény- és állatvilága is testközelből szemlélhető meg.

Kerékpártúrákról bővebben itt olvashat.Kerékpártúrák országúton

Elsősorban a túrák tervezésében szeretnénk segíteni néhány jó túraötlettel, másrészt szeretnénk bemutatni a Zempléni-hegység néhány...

Kerékpártúrák terepen

Elsősorban a túrák tervezésében szeretnénk segíteni néhány jó túraötlettel, másrészt szeretnénk bemutatni a Zempléni-hegység néhány...