Fehér borok, színes kultúra

Zsirai Pincészet

Pici, családi jellegű szőlész-borász vállalkozás, nevét is innen kapta. A tulajdonosok - férj, feleség - egy másik vállalkozásuk mellett - elsősorban a szőlő és a bor szeretete és tisztelete okán kezdték el ezt a tevékenységet. A család jövőjét a gyerekek jelentik (két lány), akik egyenlőre a tanulmányaikat folytatják, így csak ritkán vehetnek részt a munkában. A családias környezetbe beleillenek továbbá az alkalmazottak (összesen hatan), valamint a barátok,ismerősök.

Hogyan kezdődött?

Nincsenek a felmenők között ismert, vagy kevésbé ismert borászok, nincs a lakóhelyünk környezetében történelmi, vagy jelentősebb borvidék, csupán az érdeklődés, a természet és a természetesség tisztelete, az értékek keresése, egyáltalán a „borban rejlő igazság" megtalálásának reménye, lehetősége vezérelte azokat az előre nem tervezett eseményeket, amelyek nyomán - immár három jelentős hazai borvidéken - vagyunk jelen és készítünk borokat.

2003-ban vásároltunk szőlőt és pincét a Villányi borvidéken, Palkonyán  "Meglátni és megszeretni", röviden így foglalhatók össze az okok. Palkonya és az itt található pincefalu a borvidék gyöngyszeme: hamisítatlan, szinte érintetlen sváb település. A korábbi kapcsolatok a palkonyai borral és a palkonyai emberekkel, az itt szerzett pozitív élmények következménye lehetett ez a vásárlás. A szőlőterület a Kisharsánnyal határos, „Weingarten" nevű palkonyai dűlőben található, zömében vörösbort adó fajtákkal telepített. Itt kezdődött a sajátkezű szőlőtermesztés és borkészítés. Ez nyitott utat a további, mélyebb érdeklődésnek, innen kiindulva gyűltek össze ismeretek a magyar bor múltjáról és jelenéről, a jelentősebb borvidékekről. Egyértelműen rajzolódott ki a következő feladat:  szőlőbirtok és pincészet Tokaj-Hegyalján.Korábbi - csaknem rendszeres - hegyaljai látogatásaink (gasztronómiai körútnak hívtuk) alkalmával, valószínüleg a tudatalattiban rögzült az az élmény, amely csak egy hegyaljai pince nemespenészes félhomályában, egy pohárka aszú kortyolgatása közben fogalmazódhat meg a tökéletességről, ez az élmény - a lehetőségeken és az elhatározáson túl - alapvetően kijelölte ezt a döntést és meghatározta a pincészet céljait.

Hegyalja borászatának meghatározó, mértékadó településén, Mádon rendezkedtünk be: egy régi kis parasztház a család elhelyezését, a korabeli, gr. Szirmay-féle pinceház  a borászati üzem és a tervezett vendégház helyszínét, a közelében található, tufába vájt pince-rendszer pedig a bor hordós érlelésének feltételeit biztosítja. Mádon és környékén ma már 8 hektáron termesztünk szőlőt és csak saját szőlőből állítunk elő bort, elsősorban tokaji borkülönlegességeket, aszút, fordítást, szamorodnit és máslást, valamint további, egyedi próbálkozásokat.

Ahol a magyar borról esik értő szó, ott - legalább a kimondatlan gondolatok csöndjében meghúzódva - mindig jelen van az "ősi kincs", a „térföldi remete", a bölcsek borát termő magányos bazalthegy, a Somló a legkisebb borvidékünk, a legnagyobb varázslattal. Szerencsésnek érezzük magunkat, mivel sikerült olyan neves szőlőbirtokot és pincét megvásárolnunk itt, amelyhez hasonlók sajnos kevés számban vészelték át az elmúlt rendszer „somlói kiskertesítését".

A Zirci Apátság egykori szőlőjének egy része, valamint a hozzá tartozó, látványos méretű pince került a birtokunkba, a Somló vásárhelyi oldalán. A régi tőkék zöme rizling, furmint, hárslevelű és juhfark, amelyek házasításából jellegzetes, bazaltos bor születik. További, felújításra szoruló ültetvényt is vásároltunk, ahol azokat a régi, feledésbe merült fajtákat telepítjük, amelyek megérdemelt hírnévhez segítették a borvidéket az így készített, egyszerűen - minden egyéb jelző nélkül - „Somlai" -nak nevezett borral.

Mit és hogyan (cégfilozófia)?

Egy gazdasági vállalkozás alapvető és meghatározó célja, mondhatni: kötelessége az eredményes gazdálkodás, mindenek előtt a nyereség előállítása.A mi vállalkozásunk nem ilyen.

Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség - ezek a szavak jutottak eszembe, amikor nekiláttam cégfilozófiánk megfogalmazásának.

Szőlő és bor. Így van rendjén, ez a sorrend. A borról beszélünk. Sokat. A szőlőről keveset. Pedig csak a legszebb, teljes értékű bogyókból születhet remek bor.

Kiváló termőhely, ide való fajta, lelkiismeretes gondoskodás, jó esztendő - ezzel esélyt teremtünk; úgy készülhet a bor, hogy eközben csupán az akadályokat kell elhárítanunk az útból.

Három, külön-külön is karakteres borvidéken állítunk elő borokat. Ennek ellenére léteznek közös vonások, vannak azonosságok, elsősorban a célokat és az eszközöket illetően.

Hazánk borászata nagy múlttal rendelkezik, a magyar bor komoly sikereket aratott, világhírre tett szert, amely folyamatban meghatározó szerepe volt a földrajzi adottságoknak (termőhely, borvidék), a termesztett szőlőfajtáknak és termesztési módnak, valamint a borkészítés körülményeinek a felhalmozódott tapasztalattal, szakértelemmel együtt. Az elmúlt időszak, a szocializmus évtizedei nagy rombolást végeztek ezen a terülten, ennek ellenére lényegében meg van az a történelmi léptékű bázis, amelyre támaszkodva, erre építkezve megtalálhatjuk és elfoglalhatjuk méltó helyünket a világ borászatában. Vélhetően ez az út nem a külföldi példák másolásával, világfajták termesztésével, a tömegtermelési versenyben való részvétellel, sokkal inkább saját értékeink  újraélesztésével, egyedi és egyedül álló termékek létrehozásával járható be eredménnyel.

Röviden és divatos kifejezéssel azt is mondhatjuk, hogy hungarikumok előállításán dolgozunk: mindhárom borvidéken próbálkozunk őshonos, ma már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett. Az ültetvényekben kizárólag szerves trágyát használunk, a vegyszerek használatát a gombabetegségek és rovarkár megfékezésére korlátozzuk, a gyomok irtása kapálással, talajműveléssel történik. Igaz, hogy a művelőeszközöket - lófogat híjján - ma már kistraktor vontatja, ennek ellenére a szőlő ápolása sok kézi munkát igényel: metszés, kötözés, hajtásválogatás, permetezés, kapálás, tetejezés és a szüret.

A borok készítésénél is igyekszünk kihasználni és előtérbe helyezni a természet nyújtotta lehetőségeket, adottságokat. Csak a teljesen érett, egészséges szőlő kerül a „darálóba". Az erjesztés fa edényekben történik; természetes, a termőhelyen honos és meghatározó élesztőgombák végezhetik, nem használunk specifikus fajélesztőket, tápsókat. Így minden dűlő és minden évjárat más-más, de hamisítatlan eredménnyel jár.

A borok érlelése föld alatti pincékben, fa hordókban történik. Nem siettetjük a folyamatot, mellőzzük a felesleges pinceműveleteket, a bor indok nélküli derítését, szűrését, mozgatását. Ezek a műveletek - az időszakos fejtéseket követően - csak közvetlenül a palackozás előtt kerülnek sorra.

Természetesen a főbb mozzanatok az egyes borvidékek helyi specialitásaival fűszerezettek, így más a borkészítés Tokaj-Hegyalján, Mádon, a Villányi borvidéken, Palkonyán  és más a Somlón.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu