Fehér borok, színes kultúra

Márton Birtok

Hiszik, hogy minden lépésük mögött rejlik valamilyen ok, noha azt az első perctől lehet, hogy még nem is sejtették. Pontosan ilyen volt az ő találkozásuk Tállyával. Hét éve amikor először Tállyára érkeztek, még nem tudtak semmi biztosat, csak azt, hogy itt nekik dolguk van! És úgy is lett.

Észrevették a térség értékeit és elhatározták, hogy ezt nem hagyják annyiban. Nem gondolták, hogy létezik szerelem első látásra, de Tállya felülírta mindenféle korábbi hiedelmüket. Ez volt az alapja minden következő lépésüknek. Először az Oroszlános Borhotelt és Éttermet vették szárnyaik alá. Párhuzamosan 4 további tállyai borásszal fogtak össze és alkották meg Tállya település borát, a Tállya furmintot. Ekkor találkoztak először a tokaji furmint grandiózumával, eleganciája pedig egyenesen levette a lábukról Őket. Ez adott lendületet ahhoz, hogy büszke tállyai dűlő tulajdonosok legyenek: első területük a Bártfai dűlőből való, onnan pedig az első Márton bor, a Rigófütty. Illatában ezer gyümölcs és fűszer, büszkeségük pedig évjáratról évjáratra növekszik.

Küldetésük, hogy minden egyes cselekedetükkel nem csak Tállya, hanem a Tokaj-hegyaljai borvidék értékeit és kincseit tartsák fenn és adják át. A Márton birtok egy csapattal dolgozik napról napra azon, hogy a tokaj-hegyaljai borkultúrának összes pillérét megtartsa, ezeket pedig korszerű csavarokkal ötvözze.


A Márton Birtok ma már közel 30 hektáron gazdálkodik Tállyán, Tokaj-Hegyalja első osztályú dűlőiben, a Hasznos-, Vár-, Pipiske-, Palánta-, Sípos-dűlőkben.

Fő fajták:

  • furmint
  • sárgamuskotály
  • hárslevelű

Szőlőterületeiket több éve a bio művelés elemeinek az integrálásával végzik. Nem használnak rovarölő szereket. A gyomok írtását gépi-, és kézi munkaerővel oldják meg.

Jelenleg elérhető boraik:

CSAK TÁLLYA 2016  (Tokaji Furmint, száraz ) 
RIGÓFÜTTY 2018     (Tokaji Hárslevelű, száraz)
NEW LIFE 2018  (Tokaji Furmint, félédes)
CSAK TÁLLYA 2018  (Tokaji Cuvée)
CSAK TÁLLYA 2019  (Tokaji Furmint, száraz)
DUO 2019  (Tokaji Furmint, száraz)
SÁRGARIGÓ 2019  (Tokaji Sárgamuskotály, száraz)
RIGÓFÜTTY 2019  (Tokaji Hárslevelű, száraz)


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Interaktív térkép
Borpincék | Vendéglátás