• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

Disznótoros programok

A disznóvágásnak több évszázadra visszanyúló tradíciója van, András-naptól farsang idejéig tartott. A nagy lakomák mellett számtalan néprajzi hagyomány is kapcsolódik hozzá. Disznótorokat általában nagyobb, fontosabb események előtt, vagy utána tartottak falun.

A disznóölés, s az utána következő disznótor Magyarországon a téli hónapokban (hagyományosan a karácsony előtti, illetve a januári napokban) a paraszti udvarok egyik különösen jelentős és várt családi, közösségépítő eseménye volt. Ilyenkor összegyűlt a rokonság, gyerekek, nagyszülők, barátok, szomszédok, és sokszor az egész napos munka után este a jól megérdemelt, órákon át tartó házi mulatsággal zárult a disznótor. A „disznóságok” hónapokig jóllakatták az egész családot.

A hagyományos disznóölés

A disznóölés hajnali 6-7 órakor kezdődött, a böllért, és a segítőket házi pálinkával kínálta a gazda. Négy ember kellett a sertés lefogásához, ők az ún. fogók. A reggel kínált pálinka neve is innen kapta a fogó pálinka nevet. Miután leszúrták a disznót, és a vérét egy edénybe felfogták, megperzselték (szalmával, hogy a bőrének jó íze legyen), a szőrt lekaparták, majd a disznó bontása következett.

A disznóvágásban és feldolgozásban is elkülönültek a női és férfimunkák. A disznó leölése, a perzselés, a bontás, valamint a hurka, kolbász, és a disznósajt készítése a férfiak feladata volt. Az asszonyok sütötték a vért reggelire, tisztították a fokhagymát, és a beleket, aprították a zsírnak való szalonnát, készítették a tölteléket, és a friss ételeket ebédre. Elsőként általában a hagymás pirított vérből ettek, ebédre pedig már a frissen sütött pecsenye került az asztalra. Az eladó lány feladata volt a hájas pogácsa elkészítése. A hagyomány szerint, ha a pogácsa jól megemelkedett, azt jelentette, hogy a lány hamarosan férjhez megy.

Kora délután láttak hozzá az asszonyok a vacsora készítéséhez. A nap fénypontja a disznótor volt, amelyre nemcsak azokat hívták meg, akik egész nap segédkeztek a disznóvágásnál, hanem a közeli rokonságot, barátokat, szomszédokat is. A disznótorra a böllér hívta meg a vendégeket úgy, mintha virrasztóba hívná őket. Elmondta tettetett szomorúsággal, hogy "szegény öreg befejezte", s hogy "mostanában már nem evett, legutoljára is mennyit hörgött", s csak a legvégén árulta el, hogy milyen virrasztóba is hívogat.

A hagyományos, gazdag vacsora többnyire húslevessel (orjaleves) kezdődött, töltött káposztával, toroskáposztával, sült hurkával, kolbásszal, fokhagymás sülttel, oldalassal, pecsenyével folytatódott, hájas pogácsával, rétessel, fánkkal zárult. 

A disznótor

Estefelé érkeztek a vendégek, akiket az asszonyok meghatározott sorrendben leültettek: a fő helyre a böllért, mellé az idősebbeket, majd a férfiak és az asszonyok jöttek, az asztal végén a fiatalok ültek. A tor tyúkhúslevessel kezdődött, majd a töltött káposzta következett. Aztán a sült kolbász, sült hurka, disznótoros pecsenye. A vacsora hájas pogácsával, rétessel fejeződött be. A disznótoros vacsora a tréfálkozás, vidámság, és a pajzán verselések jegyében zajlott. Tor közben gyakran megemelték a poharukat, hogy szerencséjük legyen a jövő évi disznóval. A vacsora végeztével a gazda nótát kezdett, amit a többiek folytattak. A jó disznótor hajnalig tartó mulatozással zárult.

A disznótorból senki sem távozott üres kézzel, a háziasszony mindenkinek egy kis kóstolót, hurkát, tepertőt, szalonnát, esetleg pogácsát, süteményt is csomagolt. A kóstolót illett viszonozni.


Angyal Borászat és Panzió - Disznótoros ...

3 nap 2 éjszaka 34.950 Ft./ fő 2017. október 27. - 2018.március 04. (Csoportok részére akár hétköznap is foglalható) A csomag tartalma:   - szállás kétágyas...

Disznótoros hétvégék Tokaj-Hegyalján - ...

Disznótoros programunk október végétől indul és várhatóan jövő év február végéig tart. A program résztvevői megismerkedhetnek a helyi disznóvágás sajátosságaival,...