Fehér borok, színes kultúra

Tokaji Bornapok - A minőségi megújulás a cél

Június első hétvégéjén a bor és a minőségi programok kapják a főszerepet a Tokaji Bornapokon. A rendezvény jelentős megújuláson esik át, a város és a szervezők célja, hogy pár éven belül nemzetközileg ismert boros eseménnyé nője ki magát.

A tokaji Kulturális és Konferencia Központ szervezésében június 3. és 5. között új néven és új kínálattal rendeznek fesztivált Hegyalja fővárosában. A Tokaji Bornapok az egykori Borfesztivál utódrendezvénye, a nyarat indító háromnapos programsorozat azonban sokban különbözik elődjétől. 

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy ettől az évtől a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel karöltve tartják meg a rendezvényt, ami garanciát jelent a minőségi borokra illetve az azt készítő borászatokra. A város főtere mellett pedig számos más helyen is kóstolhat a közönség, hiszen a Tokaj szívében működő borászatok, valamint a Szerelmi Pincesor is helyszínei a Bornapoknak.

A tavaly átadott Világörökségi Bormúzeumban, illetve a Tokaji Múzeumban kóstolókkal, borbemutatókkal várják a vendégeket, a Kossuth téri fesztiválszínpadon pedig koncerteken szórakozhatnak a vendégek. Lesz azonban kézműves kirakodó vásár, gasztronómiai bemutató és dűlőtúrákat is szerveznek erre a hétvégére.

Fontos eleme a Tokaji Bornapoknak a Polgármesterek Borának átadó ceremóniája. A több mint tíz éves hagyomány az összefogást jelképezi, Tokaj-Hegyalja 27 településének vezetője itt veszi át jelképesen azt az üveg száraz és édes fehérbort, amit a Grand Tokaj készít és kereskedelmi forgalomba nem kerül, kizárólag reprezentatív célokat szolgál.

Az eseményről tartott sajtótájékoztatón Posta György Tokaj polgármestere azt mondta, a Tokaj Reneszánsz borászai mellett Demeter Zoltán is a Bornapok mellé állt és a borvidék egyik legismertebb borászaként egy exkluzív bemutatót is tart.

Kerekes Áron, a program főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan fellépőkkel teszik színesebbé a rendezvényt, mint Palya Bea koncertje vagy Geszti Péter új formációjának előadása.

A Tokaji Bornapokat pár éven belül nemzetközileg is elismert rendezvénnyé akarják fejleszteni. A város pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, a szervezők abban bíznak, hogy a megújuló Bornapok kiváló előjele lehet a minőségi rendezvénynek.