Fehér borok, színes kultúra

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok a 950 éves Tokajban


A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye. 1932 óta ünnepeljük. A szervezők a háromnapos ünnepre, október 6-a és 8-a között a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében várják az érdeklődőket az idén 950. születésnapját ünneplő Tokajba.
A 950 éves Tokaj a magyarság emblematikus városa, a tokaji aszú névadó települése, hungarikum, világörökségi helyszín, a fehér borok, a színes kultúra és a tolerancia városa, a magyar nemzet és a nemzeti összetartozás egyik szimbóluma.
A tokaji bor évszázadok óta meghatározó szerepet játszik nemzeti identitásunk alakulásában, így az esemény célja ennek a kulturális hagyománynak az ápolása, illetve a világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek a bemutatása Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában, a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

Szüreti felvonulás, prémium borászok, koncertek

Tavaly és tavalyelőtt is közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal az idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz a szervezők minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat nemcsak a Kossuth téren, hanem annak környékén is.
Lesz látványos szüreti felvonulás (a helyi nevelési-oktatási intézmények, hagyományőrző csoportok közreműködésével), szőlő-összeadási ceremónia, a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével, ahol ünnepi köszöntőt mond dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és Posta György, Tokaj város polgármestere is.
A BORTÉR Tokaj-Hegyalja kiváló boraival (a Tourinform Tokaj faházában vásárolhatnak – „stílszerűen” 950-es logóval ellátott – fesztiválpoharat), a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétálóutcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi programok (népi játékok, kézműves foglalkozások) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyermekek számára Molnár Orsi Zsibongó című műsora ígér felhőtlen kikapcsolódást (október 8-án, vasárnap, 14 óra 30 perctől).
A nagyszínpadon (amely a Tokaj 950 nevet kapta) különleges zenés programok, koncertek is várják a határainkon innen és túlról érkező, különféle stílusok rajongóit. Mások mellett október 6-án 18:00 órától a Konyha Zenekar, 20:30-tól a Parno Graszt; október 7-én 18:00-tól a Vivat Bacchus, 20:00-tól a The Biebers; október 8-án a Margaret Island - 19 órától - ad koncertet.
A kisszínpadokon (a szüreti teraszon, és a borteraszon) olyan formációk szórakoztatják majd a közönséget szombaton és vasárnap, mint a Musical Trips Trio, Ursu Gábor gitárművész, az Acoustic Guitar Caffe.


A kiállító borászok: Angyal Borászat, Ászok Borház, Budányi Pincészet, Csubák Családi Pincészet, Disznókő Tokaj, Ducsai János Pincészete, Frikker Tokaj-Hegyalja Pince, Götz Pincészet, Grand Tokaj, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, Kései Pincze, Kiss István Pincészete, Majoros Pincészet, Nyakas Pince, Paulay Borház, Royal Tokaji, Péter Pince, Tibor Családi Pince, Szerelmi Pince


Külső, alternatív helyszíneken is lesznek programok, lesznek nyitott pincék. A Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében St. Martin koncert. Az Óvár Borozóban koncertek, és élményfestés. A Tokaji Múzeumban szöszmötölő. A THE-Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban október 7-én (szombaton) egész napos családi - szorosan a szüreteléshez kapcsolódó – programokkal vár mindenkit. További tokaji helyszínek – például a 40 éves Hímesudvar, a Tokaj Sajt - is készülnek izgalmas gasztro- és kulturális programokkal.


A programokon való részvétel ingyenes. További részletekért kövessék az esemény facebook oldalát: www.facebook.hu/tokajiszuretinapok, illetve a www.tokajszuretinapok.hu weboldalt!
(A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.)
Találkozzunk a 950 éves Tokajban! A szervezők mindenkit várnak a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokra!


EGYÉB PROGRAMOK, HELYSZÍNEK

HÍMESUDVAR (Bem u 2.)

Finom borok, hangulatos borozó, gyönyörű kert vár mindenkit 10–18 óráig mindhárom napon.

Október 7. (szombat)

10.00-16.00 tűzzománc-készítés a tállyai Szabad Kézzel Alkotótér jóvoltából
10 órától kiállítás és vásár Kató Klára egyedi, kézi szőtteseiből
12 órától a szerencsi Gasztrokakas
14 órától a Hovatovább Kézműves Pékműhely kovásszal készült termékeit kínálja
14.00-16.00 TOKAJ KALAUZ könyvpremier és dedikálás Ripka Gergely szerzővel


ANTALÓCZY PINCE (Dózsa Gy. u 40.)

Október 6-7-8.

 • kangulatos borteraszon, pincében egész napos borkóstolás az Antalóczy Pince boraiból
 • kézműves termelők termékeinek bemutatása, különleges mangalica termékek kóstolója

Október 6. (péntek)

17.00 PORUBSZKI BAND koncert 


PAULAY BORHÁZ (Hajdú köz 11.)

Október 6. (péntek)

 • bor- és mustkóstolás
 • gyereksarok
 • a konyhában a Pityókás Lángos
 • 19.30 CZABÁNYI ATTILA akusztikus koncert

Október 7. (szombat)

 • bor- és mustkóstolás
 • gyereksarok, arcfestés
 • a konyhában a Pityókás Lángos
 • 19.00 CATCHA LAB koncert

Október 8. (vasárnap)

 • kutyaharapást szőrével - levezető borozgatás és morzsaparti
 • a konyhában a Pityókás Lángos

ÓVÁR BOROZÓ (Óvár u 7.)

Október 6. (péntek)

17.30 VOX EGYÜTTES

Október 7. (szombat)

10.00-16.00 élményfestés
17.30 VOX EGYÜTTES


TOKAJ-HÉTSZŐLŐ RÁKÓCZI PINCE

Október 7. (szombat)

19.00 ST. MARTIN KONCERT Infó: +36 47 352 408


TOKAJI SAJT (Petőfi u. 52.)

Október 6-7-8.

10.00-20.00  Sajtkóstoló gyümölccsel, csatnival, házi kenyérrel, házi szörppel. Szombaton 12 órától babgulyás bográcsban, házi kenyér, túrós galuska. Gyerekeknek szamár fogatolás, felnőtteknek tokaji aszús makaron.

Infó: +36 30 407 99 79


THE Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Családi nap

Október 7. (szombat)

Egész napos programok 10 órától

 • mezőgazdasági gépbemutató
 • mesterségek bemutatója
 • gyermek- és családi programok:
 • pónifogat
 • állatsimogató
 • csillámtetkó
 • ugrálóvár
 • trambulin, és további meglepetések
 • bábelőadás és koncertek
 • étel, ital (ingyen lecsó, gulyásleves, lapcsánka), bárány- és őzpörkölt
 • kirakodóvásár

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!
www.tokajszuretinapok.hu