Fehér borok, színes kultúra

Nobilis Udvarház

Az egyik vezető kis családi pincészet Tokaj-Hegyalján. A Tokaj Nobilis talán a legjobban felkészült, akár a szőlőket, akár a borászati felszerelést illetően. Elegáns, csiszolt stílusuk inkább bájával, semmint komplexitásával nyűgöz le. Akármely szemszögből nézzük is, itt a tokaji borászat felsőházában járunk. Legelső telepítéseik a Barakonyi dűlőben történtek, majd a Csirke-málban, igy boraik inkább kötődnek az előző dűlőhöz. Borászati technológiájuk magas szintű, naprakész. Aszúkészítéskor az aszúszemeket erjedő mustban áztatják ki, amit nem követ hosszú hordós érlelés. A birtok borásza Bárdos Sarolta, aki tokaji pályafutását a Royal Tokajnál kezdte, majd dolgozott a Gróf Degenfeld és Béres Borászatoknál is.

fotó: Wino w Krakowie

„Amikor elhatároztuk, hogy megalapítjuk a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves borászatról álmodtunk, ahol egyedi minőségű borokat alkotva jutna kifejezésre a dűlő, a fajta és viszonyunk a természethez. Első lépésként olyan termőterületeket kerestünk, ami szerintünk alkalmas arra, hogy elképzeléseinknek megfelelő borokat készíthessünk. Így esett a választásunk Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkre, ahol 6 hektár szőlőt telepítettünk 1999-ben és 2004-ben. Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrünk. Boraink nagy része fahordóban erjed és érlelődik több hónapig vagy évig. Palackozás után 3-6 hónapig pihentetjük a borokat, mielőtt forgalomba hoznánk. A 2008-as évjáratban az új telepítésű területeink termőre fordulásával kb. 20.000 palackot készítettünk. Ezzel a mennyiséggel elértük azt a palackszámot, amit korábban terveztünk.”


A borászat:

A XIX. századi, hagyományos felosztású, módos parasztház teljes felújítása 2005 szeptemberében fejezõdött be. A borászatot szolgáló helyiségek az épület végén találhatóak, míg az elsõ részben, a tiszta szobában, kóstolásra alkalmas helyet alakítottak ki.
A munkálatok során nagyon fontos volt, hogy azt úgy tegyék, hogy a ház eredeti szerkezete ne változzon. Így pl. a tartályokat kellett úgy legyártani, hogy azok elférjenek az ódon falak között. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik.
Mivel nagyon szigorú terméskorlátozással termelik a szőlőt, szüret alatt pedig csak a teljesen egészséges és érett fürtöket használják fel, rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magos mustfokú gyümölcsöt szüretelhetnek.
A szüret és feldolgozás során nagyon fontos, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzák fel és a gyümölcs minden erényét átmentsék a borba. A borkészítés során nem használnak semmilyen  természetidegen anyagot, a borokat legkisebb beavatkozással készítik el.

Évente átlagosan 15.000 palackot készítettek. Évjárattól függően készül: száraz birtokbor, amelyben megtalálható mindkét dűlő termése, dűlőválogatott furmintés hárs, késői szüretelésű édes bor, 5 vagy 6 puttonyos aszú.
A dűlőválogatott borok hordóban erjednek, saját élesztővel. Több hónapig 220 l-es magyar hordóban érlelődnek.

Vendégház:

A Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vendégháza Tokaj városától 5 km-re, Bodrogkeresztúr szívében várja a pihenni vágyókat.

Kettő házban összesen 8 db 2 ágyas, fürdőszobás szoba áll a vendégeink rendelkezésére a hozzátartozó konyhával és étkezővel. Nagy kert, terasz szolgálja a vendégek pihenését.

Előzetes egyeztetés alapján borkóstolás és birtoklátogatás lehetséges.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Nyitvatartás
Csak előzetes bejelentés alapján