Fehér borok, színes kultúra

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének tagjai vagyunk. A Tolcsván található családi pincészetünkben az év minden napján megvásárolhatók a boraink. Hazai borszaküzletekben és külföldön is értékesítjük borainkat.

A borkedvelőket, csoportokat bejelentkezés alapján fogadja a Sajgó Pincészet, igény szerint étkezést is biztosítunk (max.: 60fő) Igény esetén angol és német nyelvű borbemutató.

Falusi turizmust kedvelőknek (maximum 8 fő részére) két szobás vendégházunkat ajánljuk. A vendégház udvarán parkolási lehetőség, kertben szalonnasütés, grillezési lehetőség.

Vendégeket (10-60 fő között) és rendezvényjellegű borkóstolást előzetes bejelentkezés alapján tudunk fogadni. A program ideje maximum 2 óra.

Sajgó Pincészet klasszikus családi vállalkozás.
Megalakulását 1995-ben az évszázadok óta felhalmozódott apáról gyerekre szálló tudás, szakmai szeretet, tapasztalat és ragaszkodás alapozta meg. Sajgó Gábor és felesége Kiszely Katalin hozták létre a Tolcsva-Bor kft.-t Tokaj - hegyalján Tolcsva községben. Az általuk termelt borokat 1997 -től saját palackozásban hozzák forgalomban.

Ma már a Pincészet munkájában , fejlesztésében lányuk Krisztina is aktivan részt vesz, ő már a negyedik. generáció. Ma 17 hektáron termelik a hagyományos tokaji szőlőfajtákat /furmint, hárslevelű, sárgamuskotály/ úgy, hogy nagy gondot fordítanak a legmegfelelőbb termőterületek kiválasztására. Termésmennyiség szabályozásával, gondos szürettel és a korszerű feldolgozással garantálják boraik állandó , jó minőségét.

Ma 17 hektáron termesztsztik a hagyományos tokaji szőlőfajtákat /furmint, hárslevelű, sárgamuskotály/, de ellenőrzött területekről szőlőfelvásárlással kiegészítik készletüket. A hazai és külföldi kereskedelembe 17 féle borral vannak jelen, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, késői szüretelésű, cuvée, szamorodni, fordítás, aszú, aszúeszencia borok választékban. A boraik több különböző klímájú pincében érlelődnek. A pincészet Tokaj-hegyalján a szőlészet-borászat fejlesztésében vállal jelentős szerepet, a cég dinamikus fejlődését az önálló gazdasági egységként létrejött 1996-ban Tolcsván megépült korszerű szőlőfeldolgozó- és palackozó üzem biztosítja.

Filozófiájuk:

Magas minőségű szőlőt termelni és kiváló minőségű borokat előállítani.
A jó bor titka a szőlőben, a jó alapanyagban rejlik.

Boraikat a hagyományos oxidatív érlelés jellemzi, ahol többéves fahordós érlelési időt alkalmaznak, különösen a szamorodnik és aszúk esetében. A pincészet borpalettáján azonban megtalálhatók a ma divatos friss- gyümölcsös ízvilágú fiatal borok is /cuvée, késői szüretelésű Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű/

Tevékenységi körükbe tartozik:

  • szőlőtermesztés,
  • szőlőfeldolgozás,
  • borkészítés,
  • klasszikus fahordós oxidatív borérlelés,
  • korszerű borkezelés,
  • borpalackozás
  • belföldi és export borértékesítés,
  • vendéglátás.

Pincészetükben boraikból borkóstoltatást, borbemutatókat tartanak. /Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak./

Eddigi munkájáért Sajgó Gábor a pincészet egyik tulajdonosa az alábbi elismerésben részesült:

2001.évben
"Magyar Gazda díj"

2002.évben
a szakma "Az év borásza Tokaj-hegyalján" címmel jutalmazta.

2003.évben
Magyarországon elsőként kapta meg a "Királyi Borász" címet.

2004.évben
Vinagora borverseny Champion díjas bor termelője.

2006.évben
Tokaji Borvidéki Borverseny legeredményesebb tolcsvai termelője

2007.évben
Tokaji Borvidéki Borverseny Tokaj - hegyalja legeredményesebb termelője

2007.évben Tolcsva
- Erdőhorváti Hegyközségi Borverseny legeredményesebb termelője

2007.évben Tolcsva
- Erdőhorváti Hegyközségi Borverseny legeredményesebb vállalkozása

Sajgó Krisztina:

2007.évben "Királyi Gárda tag" címet nyerte el és a Tokaj Borvidéki Borverseny legeredményesebb Tolcsva - Erdőhorváti Hegyközség Ifjú Borászának választották

2010. évben a „Legfiatalabb borász lány” különdíjat nyerte el 5. puttonyos Aszú borával.

A pincészet által forgalmazott borok több hazai és nemzetközi borversenyen Champion díjat, számos Arany, - Nagyarany érmeket, "különdíj" elismerést kaptak.

2007. évben 4 db nagy arany és 19 db arany érmet tudhat magáénak a Sajgó család. A 3 puttonyos aszú borukat "Sárospatak város bora" címet nyerte el.

A kemény munka, az ebbe vetett hit és az eredmények alapján a pincészet Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászatává vált. Céljuk, hogy továbbra is a Tokajinak mint különleges kincsnek a megőrzése, népszerűsítése, majdan a tradíciók továbbadása.

A pincészetbe látogatóknak borbemutatót, borkóstolót tartanak előre egyeztetett időpontban, igény szerint étkezéssel. Csoportok fogadása max. 60 főig. Borértékesítés az év minden napján

A Sajgó család vendégháza

Az eredeti formában felújított parasztházban a modern kor igényeinek megfelelő kényelemmel várjuk Tolcsván e gyönyörű tájra látogatókat. Ajánljuk kétszobás (összesen 8 fő elszállásolására) alkalmas házikónkat, mely étkezővel, főzőfülkével, WC-vel és zuhanyzási lehetőséggel rendelkezik. A szobákban televízió, az étkezőben hűtőszekrény áll a vendégek rendelkezésére. A kertben szalonnasütésre, bográcsos ételek és grill készítésére van lehetőség.

Igény szerint pincelátogatást, borkóstolást szervezünk.
Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk.
Borvásárlás az év minden napján!

 


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Utazástervező "mit" kategóriája
Pincelátogatás, borkóstolás
Tippek
Borbarátoknak | Családoknak, barátoknak
Nyitvatartás
Egész évben