Fehér borok, színes kultúra

Programok a 950 éves TokajbanTokaj, a magyarság emblematikus városa, a tokaji aszú névadó települése, hungarikum, világörökségi helyszín, a fehér borok, a színes kultúra és a tolerancia városa 950 éves. A magyar nemzet és a nemzeti összetartozás egyik szimbólumává lett.
Az emlékévhez kapcsolódva a tokaji Kulturális Központ (is) az idei rendezvényeit a jubileum jegyében szervezi.  
Az emlékévet Posta György, Tokaj város polgármestere az év eleji eseményeken jelentette be. Már az évforduló állt a középpontban a Vince napi szőlő- és borszentelés ünnepségen, és a magyar kultúra napján is, amely egyben Tokaj város napja is.
2023-ban számos önálló, vagy partneri együttműködésben létrejövő programmal kapcsolódunk az ünnephez. 
Tokaj Város Vegyeskarával vidám hangversenyek keretében köszöntjük a tavaszt, és búcsúztatjuk majd a nyarat. A Tokaji Világörökségi Borvidék nyitott és zárt tereit rendszeres, élő klasszikus zenével töltjük meg a térzenei koncertekkel. A nőnapi rendezvényünk középpontjában az operett műfaj áll. József Attila születésnapján a költészet napját ünnepeljük rendhagyó módon, s arra biztatjuk az irodalmat kedvelő közönségünket, hogy olvassunk közösen verset és prózát a 950 éves Tokajról a "Tokaj a magyar irodalomban" című összeállítás alapján. Gyermeknapi rendezvényünkön kézműves foglalkozások, zenés programok, a „950-hez” kapcsolódó ügyességi versenyek várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Tisza-parton, a Bodrog-parton 950 méteres futást, kocogást tervezünk óvodások, iskolások, sportolók, nyugdíjasok részvételével, de több sportesemény (Bringa Piknik, Extreme Trial terepakadályfutó verseny) is kapcsolódik az évfordulóhoz. A Budapesti Szent István Gimnázium Jubileumi Zenekara (Záborszky József révén Tokajhoz is kötődnek) ünnepi koncertje nyáron lesz. A Szerelmi pincesoron található borászatokkal a Furmint, fröccs és lecsó rendezvénnyel ünneplünk majd. A nyáresti jazz koncertek – a helyi borászatokkal karöltve – a Paulay Ede Színházban színesítik az emlékévet. Ősszel (ismeretterjesztő) konferenciát szervezünk a 950 éves Tokajról, a magyarság emblematikus városáról, a tokaji aszú névadó településéről, világörökségi helyszínről számos érdekes témával a középpontban. Nemzeti ünnepeinken a helyi nevelési-oktatási intézmények adnak ünnepi műsorokat. A jubiláló oktatási intézmények számára tehetségnapot szervezünk. Kiállításokat rendezünk a helyi művészek Tokajt ábrázoló alkotásaiból. Magas művészi színvonalú színházi előadásokat mutatunk be a Paulay Ede Színházban, ezáltal közel hozzuk a minőségi kultúrát a nézőkhöz. Az adventi programok a karácsonyra történő készülődés és az összefogás jegyében zajlanak majd. A tokaji aszú napja Tokajban címet viselő rendezvényünk zárja a jubileumi évet, melynek két kiemelt borászati fesztiválja a Tokaji Bornapok és a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok lesz az emlékév ünnepeként.
Fontos kiemelnünk, hogy intézményünk a 60 éves könyvtár tiszteletére külön programsorozatot indított „Jubiláló köszönt jubilálót” címmel.   
Minden programunkról részletes tájékoztatást adunk weboldalunkon (www.tokajkultura.hu), amit állandóan frissülő tartalmakkal ajánlunk szíves figyelmükbe.  
Programjainkhoz, rendezvényeinkhez jó szórakozást kívánunk! Találkozzunk a 950 éves Tokaj ünnepi eseményein!