Fehér borok, színes kultúra

Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő saját tokaji-stílust teremtett, amely kidomborítja a legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit és a termőterület sajátosságait. Ezekben a modern stílusú, nemes édes borokban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtáinkra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság.

A birtok története:

A múltban a Disznókő nagy magyar nemesi családok birtoka volt. Gróf Lónyay Menyhért, Magyarország egykori miniszterelnöke a 19. század közepén építtette a klasszicista stílusú Sárga Borházat, amely ma a vidék egyik legkiválóbb étterme, a helyi, zempléni és tokaji alapanyagokra építve kínál, friss, szezonális, a borokhoz illő ételeket.A pincészet 1992 óta a francia AXA Millésimes tulajdonában van, olyan legendás birtokok mellett, mint a Château Pichon Longueville Pauillac-ban, a Sauternes-i Château Suduiraut és a portói Quinta do Noval. Azóta vezető szerepet játszik a tokaji borok újjászületésében, ami a termőhely és az évjárat által vezetett tiszta ízek, a gyümölcsösség, a frissesség, valamint a szőlők nemes rothadásának köszönhető gazdagság, mélység tökéletes egyensúlyának keresésében nyilvánul meg.Borait a hazai és nemzetközi borszakma számos kimagasló elismeréssel díjazta.
 

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A birtok új borászati épületegyüttese a sziklába vájt tölgyfahordós pincével a csúcstechnológiát ötvözi az évszázados helyi hagyományokkal¬; egyben a modern magyar építészet egyik legszebb példája, Ekler Dezső Ybl-díjas építész munkája.
 

Az ültetvény bemutatása:

A Disznókő szőlőit 1732 óta első osztályú szőlőkataszterként, a Tokaji borvidék egyik legkiválóbb termőhelyeként tartják számon. Az UNESCO világörökség részét képező egybefüggő 150 hektáros birtok vulkanikus agyagtalaján a régi helyi fajták, furmint és hárslevelű díszlenek. Az évszázados kőtámfalakkal szegélyezett szőlőhegy tetején egy vaddisznóra emlékeztető, jól megtermett szikla található, erről kapta a nevét a dűlő és a birtok.
 

A birtok borai:

A Disznókő Tokaji Száraz Furmintja gyümölcsös, ásványos és nagyon friss bor élénk savakkal; remek kísérője szárnyasoknak, halaknak és a tenger gyümölcseinek. A Tokaji Késői szüret alapanyagát nemesen töppedt, aszúsodott szemeket tartalmazó fürtökből válogatják. Aperitif borként, sajtokhoz, gyümölcsös vagy fűszeres mártással készült szárnyasok, halak és fehér húsok mellé ajánlják. A Disznókő 5 puttonyos aszúja a tökéletes egyensúlyt fejezi ki a botrytis ízgazdagsága és a gyümölcs harmonikus savtartalma között, így ideális kísérője a fűszeres konyháknak, liba- és kacsamájnak, kéksajtoknak, desszerteknek. A 6 puttonyos a tokaji aszúborok közül a legösszetettebb, kizárólag a legkiemelkedőbb évjáratokban készül, a legjobb minőségű aszúszemek kiválogatásával; így „egy életen át” érlelhető. Ajánlják keleti fűszerezésű ételekhez, libamájhoz, kéksajtokhoz, desszertekhez, és önmagában, az étkezés megkoronázásaként.
 

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A birtokra látogató vendégek egész évben több nyelven beszélő idegenvezetők kíséretében ismerhetik meg a tokaji nagyborok készítését. Sétát tehetnek a szőlőben, a kőtámfalakon, teraszokon és megismerkedhetnek a szőlőfeldolgozás és borkészítés fázisaival, technológiájával. A Sárga Borház öreg pincéjében megkóstolhatják az itt készült nagyborokat. Akik személyre szabottan, családi vagy baráti körben szeretnének megismerkedni ezzel a különleges terroirral, egyedülálló túraútvonalon, egy piknik keretében fedezhetik fel a borvidék e kiemelkedő termőhelyét. Lehetőség van személyre szabott, különleges bortételekből álló borkóstolókra, degusztációs menükre is.
 
forrás: BORésPIAC

Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

 

Interaktív térkép
Borpincék
Tippek
Borbarátoknak | Családoknak, barátoknak
Vendéglátóhely típusa
Pincészet