Fehér borok, színes kultúra

Boros piknikek, bortúrák Tokaj-Hegyalján

Fotó: Oláh Petra

Ha valaki Tokaj, Tokaj-Hegyalja nevét hallja, azonnal a borra asszociál, ami rendben is van, hiszen itt, Magyarország első zárt borvidékén világhírű borok készülnek. Természetesen a hegyaljai programok jelentős része a bor, a kulturált borfogyasztás köré szerveződnek.

A nyár, mint a világon mindenhol, a fesztiválok ideje. Az idén, az ismert okok miatt a hagyományos nagyrendezvények elmaradnak, elmaradtak. Ennek ellenére sok kisebb, akár egyéni programmal folyamatosan várják a vendégeket. A borászatok zöme, a hagyományos – pincében, teraszon ülős – borkóstoló mellett dűlőtúrákat, boros piknikeket kínál. A tarcali Kövesdi Pincesorról egy esti túra keretében, piknikkosárral a kezünkben felmehetünk a Kövesd-dűlőbe, ahol a csodálatos naplementében gyönyörködhetünk. A bodrogkisfaludi Várhegyre felsétálva lélegzetelállító panoráma nyílik az ikonikus tokaji hegyre, a Bodrogzugra és nem mellesleg a túra közben csodálatos borokat is kóstolhatunk. A tokaji Szerelmi Pincesortól néhány lépésnyire található a Hétszőlő-dűlő, ahol a Szőlő tanösvényen, a szőlőültetvények közti kellemes túrázás közben ismerhetjük meg a feldolgozott szőlőfajtákat, a legfontosabb munkafázisokat és természetesen a munka gyümölcseként született borokat is. Egyre több helyen invitálnak minket személyesen a borászok egy-egy birtoklátogatásra, melyen első kézből ismerhetjük meg a tokaji borok készítésének rejtelmeit. A borvidéken kalandozva kihagyhatatlan élmény és páratlan vendégszeretet fogad mindenkit a hercegkúti Gombos-hegyi pincesoron. Ki gondolná, hogy közel 200 kisebb-nagyobb pince található a községben? A borok felfedezését érdemes egy lelki felüdüléssel zárni: Kálvária-sétány vezet föl a domboldalon, ahol egy kápolna-kilátó található, és csodálatos panoráma tárul elénk a hegytetőről. Mindezeken kívül részt vehetünk dzsipes, kerékpáros, lovas bortúrákon, sőt 8-10 személyes "bárkákon" andalogva akár a Bodrog folyón is borozhatunk.

A tokaji világörökségi borvidék viszonylag nagy területű. Legyesbényétől Sátoraljaújhelyig, Tokajtól Abaújszántóig 27 települést ölel fel. Gyalog vagy kerékpárral nehezen bejárható, és mivel az utakon zéró tolerancia van az alkoholfogyasztással szemben, a borkóstolás során valakinek fel kell áldoznia magát, el kell vállalnia a sofőr szerepét. A tokaji Tourinform-irodát üzemeltető turisztikai egyesületnek van egy Borbusz szolgáltatása. Ez nem egy jármű, ez a szolgáltatás neve, melynek keretében 4-5 óra alatt 3-4 pincészetet látogathatunk meg, ahol szakvezetéssel ismerhetjük meg az adott borászatban végzett munkát és az általuk vallott borkészítési filozófiát, valamint természetesen 2-3 bort is megízlelhetünk mindenhol. A borászatokat úgy válogatják össze, hogy szerepeljen közöttük egészen kicsiny családi birtok és a grandiózus méretekben gondolkodó és gazdálkodó nagybirtok is. Az út során teljesen megkerüljük a tokaji Kopasz-hegyet, de akár, a hercegkúti Gombos-hegyi pincesorra, Tolcsvára, Mádra és Tállyára is elvisznek minket.

A borok mellett egyéb helyi termékek is jelen vannak Tokaj-Hegyalján. Kóstolhatunk mézet, különleges lekvárokat, sajtokat. Közkedvelt az Erdőhorvátiban készülő kerek perec, amely akár a borok, akár a sajtok mellé kínálva népszerű.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu