Fehér borok, színes kultúra

Aktívan a tokaji borvidéken

„Kikapcsolódás, feltöltődés, nyaralás.” 

Eltérő életutunk és habitusunk eredményeképp mindnyájan más és más jelentéstartalommal töltjük meg ezeket a szavakat. Egyeseket egy kellemes vízparti sziesztázás tölt fel egy jó könyv és egy zamatos bor társaságában, mások pedig egy élményekkel teli túrázás és a zegzugos tájak feltérképezése közben érzik igazán, hogy élnek, ám egyvalami biztos: időnként mindannyiunknak jólesik kiszakadni a megszokott – s valljuk be, nemritkán ingerszegénnyé, álmataggá váló – mindennapi rutinjainkból. Ilyenkor természetszerűleg feltámad bennünk a vágy, hogy útra keljünk, és idegen kultúrákat, világnézeteket, szokásokat, ízeket ismerjünk meg, s a miénktől eltérő sorsokat és tájakat fedezzünk fel. Ehhez a felfedezéshez kínál páratlan lehetőséget Tokaj-Hegyalja, ahol a méltán híres, utánozhatatlan borokon és borkülönlegességeken túl lehengerlő szépségű tájakat barangolhatnak be a felfedezőkedvű utazók. A lehetőségeink - földön, vízen vagy akár levegőben - csaknem kimeríthetetlenek.

Kis túlzással és némi elfogultsággal mondhatjuk: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a mélytengeri búvárkodáson és a barlangászaton kívül gyakorlatilag az aktív turizmus teljes tárháza a rendelkezésünkre áll Tokaj-Hegyalján.

Zemplén érintetlen hegyei között több 100 kilométernyi jelölt túraútvonalon kirándulhatunk. Érinti a vidéket az Országos Kéktúra, de rövidebb, néhány kilométer hosszú tanösvényeken is felfedezhetjük a vidék flóráját és faunáját. Tehetjük ezt egyénileg, de akár túravezető segítségét is kérhetjük.
Látogassunk el például a Kopasz-hegy csúcsára, és élvezzük a lenyűgöző szépségű panorámát, vagy sétáljunk fel a Finánc-dombi kilátóba és fedezzük föl madártávlatból Tokaj kanyargós utcácskáit, patinás épületeit, büszke szőlőültetvényeit, a Tisza és a Bodrog összefolyását, a Bodrogzugot és a Zemplén vonulatait. A tokaji Szerelmi Pincesorról felsétálhatunk a Hétszőlő-dűlőbe, ahol a Szőlő tanösvényen, a szőlőültetvények közti kellemes túrázás közben ismerhetjük meg a feldolgozott szőlőfajtákat, a legfontosabb munkafázisokat és természetesen a munka gyümölcseként született borokat is. Hétvégenként rendszeresen indulnak vezetett túrák a tokaji Kopasz-hegyre és a Bodrogzugba is. 

A vizek szerelmeseként lehetőségünk nyílik feltöltődni egy sétahajózás során, miközben a vén Bodrogon ringatózva hagyjuk magunkat elveszni a bódító szépségű tájban. Ám az aktívabb kikapcsolódást keresőknek sincs okuk az aggodalomra, hiszen a térségben számos lehetőség kínálkozik kajak- vagy kenubérlésre is. A Bodrogzug vadregényes, titkos, érintetlen tájai felejthetetlen élményt ígérnek bárkinek, aki nem riad vissza egy kis evezéstől. Béreljünk egy szimpatikus vízi járművet, öltsük fel a megfelelő védőfelszerelést, és kezdődhet a kaland!

A két keréken utazóknak is rengeteg lehetőséget tartogat a régió, hiszen számos, évente megrendezésre kerülő biciklis program várja a tekerni vágyókat. Egyre több helyen bérelhetünk kerékpárokat, melyekkel a kiépített kerékpárutakon, a Bodrog vagy a Tisza gátjain, akár a dűlők között kerekezve gyönyörködhetünk a tájban.

A borvidék a lovassportok híveinek sem okoz majd csalódást, hiszen több lovászat és lovastanya kínál színes programokat a térségben. Különleges élményt jelenthet, akár az egész család számára, hogy e vadregényes vidéket lóháton fedezzék fel.

Az extrém kikapcsolódást keresők is visszatérő vendégek Tokaj-Hegyalján, hiszen a Kopasz-hegy csúcsáról a gyakorlott siklóernyőzők számára is nagyszerű lehetőség kínálkozik, hogy a lejtőszélben vitorlázva vehessék szemügyre az alattuk elterülő tájat.

Természetesen azok sem maradnak élmények nélkül, akik a kirándulásuk során szívesen megízlelnék a világhírű nedűket, és a borkészítés kulisszatitkaiba is szeretnének bepillantást nyerni, ugyanis számos pincészetnél van lehetőségünk részt venni egy hangulatos dűlőtúrán, amely során borospohárral a kezünkben maga a borász kalauzolja körbe a szőlőbirtokon a bor-kalandorokat. További kellemes kikapcsolódást és kulturális lehetőséget jelentenek a különböző érdekes témájú városi séták, amelyeken szakvezetéssel egybekötve ismerkedhetünk meg Tokaj és Tokaj-Hegyalja kultúrájával és ízélményeivel.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu