• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A július hagyományosan a csülöké Mezőzomboron

Mezőzombor Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén, a Zempléni-hegység déli lábaihoz közel elhelyezkedő község, Szerencstől keletre, Tokaj-Hegyalján.

Időpont: 2018. július 6-7.
Helyszín: Mezőzombor, Béke kert

A település nevét a történelmi feljegyzések 1298-ban említik először, amit Lehel fia ,Sumbor nevéből származtatnak. A község urai a történelem folyamán gyakran változtak, számos pereskedés ismert a megye nemesei között a községért. 1567-ben a török elpusztította, de száz éven belül újra betelepült. A számos kúriával és szőlőbirtokkal rendelkező falu birtokosai között 1593-ban szerepel először a Rákócziak neve. 1665-ben I. Lipót városi címet adományozott a telés különféle szabadalmi jogokkal ruházta fel, ám később fejlődése megtorpant. A Rákóczi-szabadságharc idején újra elnéptelenedett, de még a 18. században újra benépesült.

A község lakóinak száma jelenleg 2.500 fő. A település legjelentősebb gazdasági szervezete a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészeti Rt. A község híres műemlék jellegű épülete a Patay-kúria, vagy más néven a Sárga borház a 37-es főút mentén, a falu határában, amelyben ma étterem működik. A település nevezetessége a Bortó, mely forrásvízből táplálkozó mesterséges tó. A község 2002-ben a világörökség részévé vált Tokaj-hegyalja világörökségi diplomájának elnyerésével. Nyaranta két nagyszabású rendezvénynek ad otthont. Az egyik a Fogathajtó verseny június végén, a másik a Csülökfesztivál július elején. Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Mezőzombori Csülökfesztivált. Itt az ezerarcú csülöké a főszerep. A fesztivál célja, hogy a település gasztrokulturális hagyományait megőrizzék és továbbadják a felnövekvő nemzedéknek valamint az idelátogató érdeklődőknek. Családok, kisebb közösségek, baráti társaságok neveznek be a főzőversenyre, ahol komoly pénzjutalomra és nyereményre számíthatnak a díjnyertes csapatok. Az étkek értékelését Bernát József séf által vezetett szakmai zsűri végzi. Az első napon a gyerekek is összemérhetik tudásukat a csülökfőzés tudományában, ugyanis a környékbeli iskolák gyerekcsoportjai ragadhatnak fakanalat.

A rendezvény hatalmas, gyönyörűen parkosított területen zajlik, a pihenni, nézelődni vágyók kellemes környezetben tölthetik el itt mindkét napot. A gasztronómiai élvezetek mellett kulturális, szórakoztató programokról is gondoskodnak a szervezők minden korosztály számára. A gyerekektől kezdve  a fiatalokon át az idősebb korosztály is megtalálhatja az érdeklődésének  megfelelő programokat.


Íme  a kínálat:

Számadó Zenekar, Lúdas Matyi (interaktív gyermekelőadás) Kiss Kata zenekar, Deniz Live, Desperado ,Vastag Csaba , Charlie Agyagbanda, Hegyalja Folk, Kávészünet Zenekar, Takács Nikolas, Benk Dénes-Dumaszínház, Kis Grófo, Szamba Show, Young G, Zoltán Erika .
A főzőverseny ideje alatt a fergeteges hangulatról az Agyagbanda és a Számadó Zenekar gondoskodik. Zárásként tűzijátékban gyönyörködhetnek az ide látogató érdeklődők, pihenni és szórakozni vágyók.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!