#borozzotthon

4 kihagyhatatlan hely, ha Abaújban jár

A történelmi Abaúj vármegye nevét az Aba nemzetségről, illetve az általuk épített Abaújvárról kapta. E festői szépségű vidék Trianont követően az ország középső részéből peremvidékké vált. Ma közigazgatásilag Borod-Abaúj-Zemplén megye része. Az abaúji térség természetföldrajzi szempontból két nagy régióhoz kapcsolódik: az Északi-Középhegységhez és az Alföldhöz.

1. A vizsolyi biblia

Ötszázadik évét éli a reformáció. Vannak ugyan fellegvárak, amiket szintén érdemes meglátogatni az emlékév kapcsán, de a Hungarikummá vált szimbóluma mégis a Vizsolyi Biblia, amit ezéven semmiképp sem szabad kihagyni. (eredeti példánya a Vizsolyi Református Templomban látható)
Hogyan vált Bibliává a bor Vizsolyban? Nem is hinné, mi erre a magyarázat!
A templomkertben található Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumban erre is választ kap, de egy klisé segítségével kinyomtathatja a Vizsolyi Biblia első oldalát is emlékül.

2. Boldogkő vára, Boldogkőváralja

A legenda szerint hét tündér, hét kérője, kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodásának idején, a XIII század derekán. A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és erdők öleléséből magasra emelkedő, romantikus lovagvár Húsvéttól október végéig garantált hétvégi programokkal várja a középkor szerelmeseit.
Minden szombaton és vasárnap a Kóborlovagok párbaj bemutató előadása, jelmezes tárlatvezetés, interaktív fegyvertapogató, valamint Közép-Európa legnagyobb történelmi ólomkatona kiállítása kínál kitűnő szórakozást.

3. A regéci vár

Regéc vára Magyarország egyik legnagyobb és legfestőibb vára. A Rákóczi család egykori uradalmi központja garantáltan maradandó élményt nyújt a látogatóknak minden évszakban. Ezt az élményt jelentősen fokozza az a különleges és egyedülálló körpanoráma, amit a vár minden pontjáról megcsodálhat. A csodálatos természeti környezet ölelésében elhelyezkedő Rákóczi sasfészek kiváló kiránduló célpont.

4. Telkibánya

Az aranygombos település-elnevezéshez több legenda is fűződik. Egyik például az, hogy Mária Terézia katonáinak egyenruháján lévő aranygombhoz felhasznált arany Telkibányáról származik. A település határában lévő jelenleg is látogatható tárókban aranyat egy kirándulás alkalmával nem biztos, hogy talál, de tapasztalt túravezető segítségével hegyikristályra biztosan szert tehet. A kevésbé bevállalósoknak a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás nyújt betekintést a vájárok életébe.

+1 ajánlat

Az eredetvédett gönci barack hazája is vagyunk. Ha itt jár, ne hagyja ki szezonban megkóstolni a friss gyümölcsöt vagy a belőle készült termékek felnőtteknek szóló vagy szelíd változatát! Higgye el, valamit magára adó helyi étteremben és szálláshelyen megtalálható mindegyik!

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!