#borozzotthon

Borok

Kevés borvidéke van a világnak, ahol ilyen sok, ráadásul ennyi karakteresen eltérő bor, borkategória létezik. Ezért is mondjuk, hogy a tokaji borvidék nemcsak a termőhely osztályozásán, hanem (nem is kevéssé) a termék klasszifikációján alapul. A borokat készítésük szerint négy csoportba soroljuk.

I. Fajtaborok

Furmint

Önmagában is nagyon kellemes, szép, de alkalomadtán kemény savakkal rendelkező bort készíthetnek a tokaji termelők a fajtából. Kétségtelen, hogy a borvidék száraz bora a furmint. Változatos, sokoldalú és élvezetes. Az acéltartályban friss, a hordóban „nagy", testes furmint készül. Számos borászat válo­gatott szőlőjéből készül a „nagy" furmint bor, amihez éretten kell leszedni a szőlőt. Ez a furmint egyik kulcsa, ám az élesztő használatával még egyedibb karaktert lehet elérni. Ezer arcét mutatja a kóstolónak friss és érett állapotában is.

Hárslevelű

A hárslevelű bor talán stabilabb, nagyon diszkrét hársfavirág illatot találhatunk benne, ám még az elfogult tokaji borászok is egy kicsit egysíkúnak tekintik. Ám a hárslevelű borok selymesek és finommá tudnak fejlődni, testvérfajtájának boránál kicsit hamarabb öregszenek. Nem szeretik a hosszabb ideig tartó érlelést.

Sárga muskotály

Bora nagyon jellegzetesen muskotályos illatú és zamatú, kevesebbet készítenek belőle, de nagyon izgalmas, testes, finom savakkal telt önálló bor. Nem könnyű szép bort készíteni ebből a fajtából, a löszön a kockázat is nagyobb. Frissen fogyasztható. A bor egyre népszerűbb, elsősorban az édes, magasabb cukortartalommal készülő változatai. Piaci jelentősége is nagy, mert bár egy szűk fogyasztói körnek lehet kínálni, az ínyenc borpiacon meghatározó, nem nélkülözhető termék. Az egészen kivételes illata is könnyen megkülönböztethetővé teszi.

Zéta

Bora illatos, vastag, általában egy kevés cukor visszamarad, de az eddigi tapasztalatok szerint korán lágyul. A bouvier szőlő miatt alkalomadtán keserű íz is maradhat benne ezért nagyon valószínű, hogy a kiváló aszúképző fajtabora önállóan nem fog megjelenni a piacon, viszont jó társa lehet elsősorban a Furmint fajtának. Száraz bort nem készítenek belőle, viszont a kései szüretelésű bora igen szép.

Kövérszőlő

Bora kissé illatos, zamatos, de a jelenlegi vezető fajtáknál lágyabb, finomabb savösszetételű, a termelők házasítva használják. Száraz sovány talajon jobb eredmény várható, főleg ha a terhelésre érzékeny szőlőnövényt visszafogják. Bár még sok kísérletet el kell végezni a kövérszőlő boránál, az már tudható, hogy jó és ígéretes borok készíthetők belőle. Elképzelhető, hogy a borkedvelők az idő múlásával a piacon is több kövérszőlő borral találkozhatnak.

Kabar /Tarcal 10/

Új fajta, új lehetőség - kevés ismeret, biztató kísérletek. Kései szüretelésű bora ígéretes.

Küvé

A tokaji borvidéken a küvé, azaz a házasított borok eltérő fajtaösszetétellel készülnek. Az eltérő fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezt a borászok a fajták különböző arányával tudják kiegyensúlyozni. A tokaji küvében tehát nem a fajtát és annak karakterét kell keresni, hanem azt az egyedi ízes zamatvilágot, amit a fajták összessége kölcsönöz a bornak. Éppen ezért a tokaji küvéborokban további lehetőség rejlik, a kísérletezésnek még nincs vége. A bor ellen szóló egyetlen érv, hogy kevésbé tokaji, azaz egy olyan újabb kategória, amit nehéz tokaji jelleggel magyarázni és a piacra bevezetni. A küvé kialakulása valamelyest a kényszer szülötte, hiszen a fajták, elsősorban a Furmint és a Hárslevelű keverten kerültek telepítésre, ezért együtt szüretelték őket.

II. Borkülönlegességek

Ezen címszó alatt azokat a borokat értjük, amelyek a történelem folyamán a tokaji borvidéken alakultak ki, valóban sajátos, máshol nem használatos eljárással készülnek, csak a borvidékre jellemző elnevezésűek és megjelenésűek. A borkülönlegességek a borvidék fajtáinak mindegyikét tartalmazzák, tartalmazhatják. Az utóbbi időben a kísérleti méreteket is meghaladó módon megjelent az érdekes jövőt ígérő „muskotály aszú", amely csak a Sárga muskotály fajtának nedűjét zárja palackba.

Szamorodni

Száraz szamorodni

Az egyik legkényesebb bor, nehéz jó minőségűt készíteni, de ha jól sikerül, nagyon finom ital. Szép telt illat, ízvilágában gyönyörű savak, és a bor „diójellege" teszi különlegessé. Aperitif, de „kvaterkázó" bornak is kiváló. A gasztronómiában jobban megtalálta a helyét, a fogyasztók jobban tudják, hogy mikor és mihez kell fogyasztani, mint az édes szamorodni esetében. Az utóbbi időben a borpiacon is kezdi visszanyerni eredeti helyét. A borvidéken belül nem egyformán hagyományos a jelenléte, Tállya például az egyik legszebb száraz szamorodnit termő körzet.

Édes szamorodni

Nagyon nehéz műfaj, mind a bor készítőjének, mind a fogyasztónak. A kései szüretelésű édes borok, az édes szamorodni és a 3 puttonyos aszúborok kategóriáinak íz és zamatvilága gyakran hasonlít egymásra, bizonyos esetekben át is fedi a másikat. Hasonlóan érezhet a borkereskedő és a fogyasztó is, hiszen az említett borok egyes esetekben kiváltják vagy helyettesíthetik egymást. Az édes szamorodninál már az aszúkészítés ráfordításai szükségesek, de a végeredmény még nem aszúbor. A finom édes szamorodni nagyon kellemes, de az átmeneti kategória jellege miatt a technológiai és piaci arányokat nehéz megtalálni. A kevesebb cukortartalommal, ám a már egyértelműen felfedezhető aszújelleggel elkészült édes szamorodnik a legsikeresebbek. Az alacsonyabb cukortartalom miatt nagy az érlelési kockázata.


III. Aszú

5 puttonyos

Az 5 puttonyos aszú közvetlen előcsarnoka a legmagasabb kategóriáknak. Az olyan 5 puttonyos, ami kellő harmóniát tartalmaz, tulajdonképpen kicsit alacsonyabb cukortartalma ellenére is vetekszik a 6 puttonyos egyik-másik példányával. Az egyik legkeresettebb klasszikus aszúkategória, már hangsúlyos cukortartalommal és botrytises jelleggel.

6 puttonyos

Az aszúborok csúcsa, a leggazdagabb, a legtöbb „anyaggal" készült bor, amiben a gazdagság ellenére vagy éppen a gazdagság hatására megvalósult harmónia a bort könnyen élvezhetővé teszi. A mélyülő színek teltséget adnak az ízeknek, aromáknak. A 6 puttonyos aszú tipikusan a hozzáadott érték maximalizálását szolgálja, ez az a kategória, amiben a borász megkísérli, hogy mindent kihozzon a fajtából, a dűlőkből és saját magából is.

Aszúeszencia

A piac számára nehéz kategória. Néha összekeverik az essenciával, ami tulajdonképpen nektár, míg itt egy nagyon magas értékű borról van szó. További nehézség, hogy a 6 puttonyos feletti kategória jellegét is nehezen értelmezi a fogyasztó. Ennek következtében nem is gyakori bor, maguk a borászok is kevesebbet készítenek belőle. A legmagasabb minőséget és piaci értéket ugyanis a 6 puttonyos aszúborokkal is el tudják érni.

Tokaji máslás

Édes és száraz formája is ismert, a kettő közötti határ 10 g/l cukortartalomnál van. Színe általában világos vagy borostyánsárga. Illata hasonló a többi tokaji bor érlelési illatához. Kereskedelmi forgalomban kevés ilyen ital vásárolható.

Tokaji fordítás

A másláshoz hasonlóan az édes és száraz fordítás határa 10 g/l cukortartalom. Az illat-, íz- és zamatérzete is hasonló a másláshoz. Ritkán és kevés kerül belőle a piacra.

Essencia (nektár)

Egyedi, különleges, misztikus, technológia nélküli, tehát ember által el nem rontott természeti kincs, koncentrált energia. Nem ital, mert olyannyira tömény, hogy csupán kóstolásra alkalmas. Nyilvánvalóan kevés fogy belőle, ám keveset is palackoznak. Ha valaki megkóstolja - és a magyar ember életében legalább egyszer kóstolja meg! -, jobban megérti az aszúbort. Elsősorban azáltal, hogy el tudja képzelni azt a gazdagságot, ami az aszúborokban is megvan, csak ott savasabb és alkoholosabb közegben. Technológiai szerepe annyi, hogy az aszúborokhoz erjedés után essenciát adagolnak. Az essencia lényege a cukortartalom megőrzésében rejlik.
 

 


AM-Tokaj

Az AM-Tokaj pincészet örömmel ajánlja a legkülönlegesebb, világon egyedül-álló ultra-prémium borait az ínyencek számára....

Birtok kóstoló csomagajánlat | Gróf ...

Ismerje meg a tokaji borvidék alapvető szőlőfajtáiból készült, tiszta fajtajelleget közvetítő borait és kóstoljon meg néhány különlegességet is!...

Borpiknik a Várhegy-dűlőben

A bodrogkisfaludi Várhegy évszádok óta a tokaji borvidék egyik legértékesebb dűlőjeként van számon tartva. Nevéhez különböző nemesi családok és történetek is kötődnek, nem véletlenül az egyik legkeresettebb dűlője a borvidéknek....

Borszeminárium | Mercure Tokaj Center****superior

Kóstolj bele az egyedülálló tokaji életérzésbe!...

Botrytis kóstoló csomagajánlat | Gróf ...

Nyolc tételes borkóstolót Önnek ajánljuk, ha szeretné megismerni a tokaji borvidék legjavát és olyan díjnyertes borkülönlegességeket is megkóstolna, ami a borvidéken is ritkaságnak számít. ...

Demeter Zoltán borvacsora | Winestone Étterem

Időpont: 2022. december 17., 19.00Helyszín: Winestone Étterem - Tokaj December 17-én egy újabb különleges hangulatú borvacsorára csábítunk el Winestone éttermünkbe, ahol a palackba zárt, mámoros élményekről az elismert tokaji borász, Demeter Zoltán...

Ilyen libád még nem volt | három nap Cetivel ...

Töltsd nálunk 3 napon keresztül a novemberi hétvégét, ugyanis Ceti és Endre mind a 3 napon 3 különböző degusztációs étel és borsorral vár titeket!...

Juliet Victor Vineyards

A Juliet Victor küldetése megteremteni a világ legjobb tokaji borait, tovább mélyíteni a hozzájuk kapcsolódó, kivételes mesterségbeli tudást és újra definiálni a magyar borokról alkotott elképzelést, szerte a világon.   Magyarország elsőrangú és...

Márton Birtok

Hiszik, hogy minden lépésük mögött rejlik valamilyen ok, noha azt az első perctől lehet, hogy még nem is sejtették. Pontosan ilyen volt az ő találkozásuk Tállyával. Hét éve amikor...

Nemes kóstoló csomagajánlat | Gróf Degenfeld ...

Ha szeretné megtudni, mi a különbség az organikus és a konvencionális szőlőművelés között, kíváncsi arra, hogy milyen jegyekkel gazdagodik a tokaji termőhely által egy bor és hogy mit érdemes tudni a borvidékünk egyediségét adó botritiszes borkülönlegességekről,...

Tokaj Oremus borvacsora

Indítsd az új évszakot egy egyedülálló borvacsorával az OREMUS Pincészet jóvoltából! Tarts velünk december 2-án, és élvezd a magával ragadó ízek harmóniáját!...

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Tokajban 1932 óta rendezik meg a szüreti napokat. A borvidék névadó településén hagyományosan október első hétvégéjén ünneplik a szőlőt és a bort. A hagyományos programelemek mellett az idei rendezvény is rengeteg programmal várja a városba érkezőket....