Fehér borok, színes kultúra

E-kerékpártúra a Tokaji borvidéken

Időpont: 2024. márciustól októberig, több időpontban
Indulás: Tokaji Vízitúra Központ


Az egésznapos biciklitúra kisebb emelkedőket tartogat, cserébe a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlődombjait és híres bortermelő településeit kerekezhetjük be: Tarcal, Mád, Rátka, Tállya, Abaújszántó, Erdőbénye, Szegilong, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és természetesen Tokaj.

A túra a Tokaji Vízitúra Központból (Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.)  indul. A közepes vagy alacsony forgalmú közutakon vezető, de hosszú útvonal elsősorban tapasztaltak számára ideális túraterep, a látvány viszont mindenkit elbűvöl majd. Érdemes elidőzni a túránk célpontjául szolgáló, gyönyörű látványt nyújtó boldogkőváraljai várnál, amely méltóságteljesen magasodik a Hernád völgye felé. A túra egyik leglátványosabb szakasza az sűrű erdővel borított Aranyos-völgyben kerekezés, ami a legmelegebb nyári napokon is kellemesen hűvös élményt kínál. Kellemes kitérő lehet a Rókabérici turistaház és a mellette található romantikus kis erdei tó meglátogatása. Innen a borkészítéséről híres Erdőbénye érintésével tekerünk majd visszafelé, de itt érdemes megállni, és a számos pince valamelyikében bort kóstolni, vagy ebédelni a Magita Étteremben – előtte meglátogathatunk a kádrámúzeumot. A pihenő után folytatjuk túránkat a Bodrog völgyében, végül Bodrogkeresztúron keresztül Tokajba érkezünk vissza.


Találkozó: 9.00
Indulás: 9.45
Visszaérkezés: kb. 17.00


A túra útvonala (83 km):
Tokaji Vízitúra Központ - Tarcal - Mád - Rátka - Tállya - Abaújszántó - Erdőbénye - Szegilong - Szegi - Bodrogkisfalud - Bodrogkeresztúr - Tokaji Vízitúra Központ


Bővebb információ és jelentkezés: https://sportoutdoor.hu/tura/e-kerekpar_tokaji_borvideken