#borozzotthon

Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely

A Kikelet pince mögött egy francia-magyar házaspár áll. Berecz Stéphhanie és Zsolt. 1998-ban szerezték az első szőlőterületüket. Majd 2002-ben készítették az első családi borukat. A 4,5 hektárnyi szőlőterületük Tarcalon helyezkedik el.

A jelenlegi fajtaösszetétel 55% hárslevelű (30-35 éves szlőtőkén a Lónyaiban) és 40% furmint, 5% zéta. Most terveznek új telepítéseket furmint fajtával. A művelési módjuk kordonos középmagasságú. A rövid metszés és fürtritkítás már bevált és megszokott módszerük, mivel nem a bormennyiség a fontos náluk, hanem a koncentráltság, az íz gazdagság. A szüret október végén kezdődik, és november közepéig tart. A bor erjedése és érlelése 225 literes hordóban történik, egy 250-300 éves pincében, Tarcalon. Termelési mennyiség: kb. 4.000 palack évente

"2002-ben férjem Berecz Zsolt és jómagam Berecz Stèphanie úgy döntöttünk megalapítjuk családi borászatunkat. Így született a Kikelet Pince. Egy jellegzetes, több száz éves, szuterénes pincében és a hozzá tartozó érlelő ágban tevékenykedünk.
A Loire völgyében születtem és nőttem fel. 1994-ben végeztem borászati szakmérnökként Bordeaux-ban, majd pár hónapra Tokaj-Hegyaljára költöztem gyakorlatot szerezni egy olyan nemzetközi csapattal, akik szakmailag nagy elismerésre tettek szert.
A nagy múltú borvidék autochton finom szőlőfajtáival, ásványos, karakteres talajával, természetes édes boraival, nemzetközi színvonalával, illetve egyedi borászati módszereivel lenyűgözött. A pár hónapból évek lettek.
A tokaji borvidék adottsága ajándék a borásznak. Nehéz ellenállni, így mi is műveljük a ma már 4,5 hektáros szőlőbirtokunkat Tarcal határában, ami régi feljegyzések szerint kiemelt szőlőterületnek számított a borvidéken.

Célunk olyan tokaji borok termelése mind száraz, mind édes borok tekintetében, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyedisége, karaktere szépen megmutatkozik, elegánsak és tartalmasak, igazi nagykövetei a tokaji boroknak. Igényes, megfontolt, természettudatos szőlőművelést alkalmazunk, ami sok kézi munkát igényel, s a szigorú terméskorlátozás alapvető követelmény. Az aprólékos fürtválogatással történő szüretből készült borok tölgyfahordókban erjednek és érlelődnek."

A Kikelet Pince borai:

- száraz, félszáraz borok fajtatiszta furmint és/vagy hárslevelű szőlőből, nem ritkán dűlőszelektáltan készítve
- késői szüretelésű borok botrytiszesedett fürtökből, válogatott szedésű édes borok, amelyek frissek és gyümölcsösek is egyben.
- szamorodni édes borok, azokban az években, amikor a nemes penész (botrytis) nagyon koncentrált szőlőszemekkel ajándékozza meg a szőlősgazdát.
- aszú, a tokaji borvidék legnemesebb édes bora, szemenkénti válogatással készül.


Tokaj Kikelet Pince

3915 Tarcal, Könyves Kálmán u. 62.
Tel.: +36 30 636 9046
E-mail: info@tokajkikelet.hu


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!