#borozzotthon

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal. Úgy gondoljuk, az a feladatunk, hogy természet adta kivételes lehetőségeknek megpróbáljunk megfelelni, és évről évre a termőterület adottságainak megfelelő borokat mutassunk fel.

Dűlők:

A Szent Tamás pincészetnek 2012. január 25-én (mert a birtok folyamatosan nő) pontosan 189 259 m2-en kb. 80 800 szőlőtőke terem, és ezeknek a 70%-a Mád legjobbnak tartott dűlőiben van és azok olyan részein, ahonnan más nem készített még bort hasonló felfogásban. Ismerve a mádi talajok változatosságát, ez a dűlőszerkezet az egyik legizgalmasabb.

Borok:

Az első igazi Szent Tamás évjárat a 2009-es volt, ez teremtett lehetőséget a birtok növekedésére és a dűlők külön kezelésére. Számomra is újdonság, mert eddig semmihez sem hasonlítható dűlőkaraktereket fedeztünk fel, viszont a szőlőtermesztés és borkészítés mint stílus úgy jelenik meg, hogy nem jelenik meg sehogy, mert a talaj ízben és illatban mindent felülír.

A pince egy tipikus tokaji pince, ami a falu keleti részén nyúlik a Nyulászó hegy gyomrába. Nagyon jól látni a pince bizonyos pontjain azt a zeolit felhalmozódást, ami a Nyulászót a legrangosabb tokaji dűlők közé emelte. Egyébként ennek a talajszerkezetnek köszönhetően a pince-üreget boltozni kellett riolittufával, amit kőporral és helyben oltott mésszel erősítettek, több mint 200 évvel ezelőtt.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Interaktív térkép
Borpincék
Tippek
Borbarátoknak | Családoknak, barátoknak
Vendéglátóhely típusa
Pincészet
Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!