#borozzotthon

Szent Orbán Nap

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései szeretettel hívják és várják a kedves híveket és érdeklődőket a 2017. évi Szent Orbán zarándoklatra. Szent Orbánnak, a szőlő és a bor védőszentjének ereklyéje 1771 óta Monokon van elhelyezve. 2013 óta minden év május 25-e, Orbán-nap alkalmából az ereklye egy darabját körbevisszük a borvidéken és áldását kérjük az itt dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

SZENT ORBÁN ZARÁNDOKLAT TELJES PROGRAMJA:

2017. május 25., CSÜTÖRTÖK


17:00 MÁD Tokaji Borbarátnők bemutatóterme (Rákóczi u. 57.) – Petrás Mária Szent Orbán domborművének avatása. Petrás Mária és Alina kiállítása a Demetervin pincészetben.

2017. május 26., PÉNTEK


16:00 TOLCSVA Mikro-térségi központ (Bajcsy-Zsilinszky u. 34.) – Lelki ráhangolódás a Szent Orbán zarándoklatra. A program keretében előadásokkal és közös imádsággal készülünk az ereklye fogadására. Vezeti: Páll Miklós görög katolikus parókus.

2017. május 27., SZOMBAT


11.00-13.00 MONOK, Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom – A Szent Orbán ereklye ünnepélyes átszállítása az Andrássy Kastély Kápolnájába és az utazó ereklye elbocsájtása. Közreműködik a Monoki Kossuth Népdalkör.

13.30-14.30 TARCAL, Szent Terézia Kápolna (Terézia-dűlő). – Az ereklye fogadása. Közreműködnek Ringer István (tárogató) és Hajdú Lara (ének).

14.30 TOKAJ, Világörökségi Bormúzeum (József Attila u. 11.) – Isa Schneider kiállításának megnyitója

15.00-16.00 TOKAJ, Jézus Szíve Templom (Kossuth tér 7.) – Az ereklye fogadása a templom előtt. Közreműködik a Tokaji Vegyeskar.

16.30-17.00 BODROGKISFALUD, Patricius Borház (Várhegy-dűlő) – Az ereklye fogadása.

Egyéb programlehetőségek:

Zarándok pihenők: Tokaji Borbarátnők bemutatóterme (Mád), Tokaji Lekvárium (Tokaj), Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra (Tokaj), Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)
Nyitott pincék: Árvay Családi Pincészet (Rátka), Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye), Demetervin (Mád), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tarcal), Kőporosi és Gomboshegyi Pincesor (Hercegkút), Patricius Borház (Bodrogkisfalud), Tokaj Kikelet Pince (Tarcal), Tokaj Nobilis (Bodrogkisfalud) – kérjük az érdeklődőket, hogy a pincészetekkel egyeztessenek időpontot!
18:00-22:00 A Junibor Mádon (Aszúház, Mád, Batthyány u. 53.) Junibor vendégborászok kóstoltatása.

 

2017. május 28., VASÁRNAP


8.30-9.30 ERDŐBÉNYE, Római Katolikus Templom (Kossuth u. 12.) – Az ereklye fogadása a szentmise keretében.

10.00-11.00 OLASZLISZKA, Nagyboldogasszony Templom (Szent István u. 1.) – Az ereklye fogadása a szentmise keretében.

11.30-12.00 SÁROSPATAK, Bazilika (Szent Erzsébet út 15.) – Az ereklye fogadása a szentmise keretében.

14.00-15.00 HERCEGKÚT, Gomboshegyi Kálvária (rossz idő esetén: Római Katolikus Templom) – Az ereklye fogadása és gyalogos felvitele a Kálvária Dombra.

16.00-17.00 MONOK, Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom – A Szent Orbán utazó ereklye visszafogadása. Közreműködik a Monoki Kossuth Népdalkör.


Szent Orbán életéről kevés információ van, de a történetírók szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, aki a 3. században élt. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a szőlő és a bor patrónusa.

Szent Orbánt sokan ismerik hazánkban is, több helyütt áll szobra, temploma. A hagyomány szerint savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő. Bizonyára a régiek megfigyelésein alapul ez. A május 25. vagyis Orbán-nap környéki rossz idő ugyanis nem kedvez a szőlő virágzásának.

Kevesen tudták viszont, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a vidék számára. A legenda szerint a tokaji aszúbort iszogatva került szóba, hogy e neves magyar borvidék nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Állítólag ekkor ajándékozta az egyházfő a magyar grófnak Szent Orbán teljes ereklyéjét. Elzászból átszállították Monokra, ahol Andrássy ekkor épült kápolnájában helyezték el. A történelem viharában a borvidéken élők azonban elfejtették, hogy ilyen nagy kincs birtokában vannak, és milyen titkos őrzője van a tokaji bornak.

Szent Orbán nap fő szervezője:


 Tokaji Borbarátnők Társasága

Tel: 0620/3496757

E-mail: tokajiborbaratnok14@gmail.com

Interaktív térkép
Program
Esemény jellege
Szabadtéri | Fedett
Utazástervező "mit" kategóriája
Esemény, rendezvény
Tippek
Családoknak, barátoknak
Esemény típusok
Egyházi ünnep | Körmenet | Rendezvény
Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!