• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
#borozzotthon

Programszüret 2019 - fesztiválok tavasztól őszig Tokaj-Hegyalján

Gyakran halljuk, hogy Tokaj-Hegyalját az Isten is borvidéknek teremtette. Domborzata, talajviszonyai, mikroklímája teszik a világ legkiválóbb szőlőtermő helyévé. A királyi borok hazájában azonban érdemes elkalandozni a kultúra területére is. Tokaj-Hegyalja minden településén szerveznek boros programokat, melyek között ki-ki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt.

Fotó: Bihari Zoltán

A könnyedebb műfaj kedvelői április 20-án a Tokaji Street Dance Fesztiválon, május 18-án a Tokaji Utcazene Fesztiválon szórakozhatnak, június 16-án közel 30 profi és amatőr dobos fellépésével először kerül megrendezésre a Tokaji DOBraVerő Show.

Pünkösd hétvégéjén – június 7-10. között – rendezik Tokaj-Hegyalja legnagyobb borfesztiválját, a Tokaji Bornapokat. A 4 nap alatt több színpadon, hazai és világsztárok, számtalan színes program várja az érdeklődőket. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja minőségi pincészetei kínálják jobbnál jobb boraikat a belvárosban, ami mellé számos helyi borász is csatlakozik a nyitott pincék programban. A világhírű nedű mellé pedig számos gasztronómiai különlegesség is társul, mert Tokaj az a hely, minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik.

Három helyszínen élvezhetik a nézők a Fesztiválkatlan 2019-es eseményeit.
A nagyszínpad egyik legnagyobb „durranásának” a világsztár walesi rockénekesnő, Bonnie Tyler koncertje ígérkezik, aki Magyarországon 2019-ben kizárólag Tokajban, a Fesztiválkatlanban lép fel július 27-én. A Lord of the Dance sikerprodukciója is igen nagy érdeklődésre tart számot. Az ír rendező és táncművész, Michael Flatley által koreografált produkciót teljesen felújították. A Dangerous Games című új előadást európai turnéjuk keretében június 29-én láthatják az ír tánc és muzsika szerelmesei. Hazai szupersztárok koncertjei is hozzájárulnak a Katlan egyedi atmoszférájához. Rúzsa Magdi, a Máté Péter, Artisjus- és kétszeres Fonogram díjas énekesnő augusztus 2-án koncertezik. Magyarország egyik külföldön is legismertebb, legnépszerűbb zeneszerző-zongoraművésze Havasi Balázs pedig augusztus 24-én feledhetetlen élményt nyújtó produkcióval készül Pure Piano címmel. Népszerű színházi előadások – a Csárdáskirálynő, az Anconai szerelmesek – is láthatók majd. A nagyszínpadi produkciók előtt pedig vacsorahajó szolgáltatja a gasztronómiai különlegességet. A további programok – a Teátrumban és a Paulay Ede Színházban is – minőségi kikapcsolódást garantálnak. Ezek közül kiemelkedik az Illúzió Mesterei dupla előadás. A műsorban fellép Hajnóczy Soma bűvész világbajnok és Nagy Molnár Dávid bűvész világbajnoki ezüstérmes. A jubileumi, ötödik Fesztiválkatlan-szezon május végétől szeptemberig tart.

Július második hétvégéjén a bor mellett a bab játssza a főszerepet a térségben. Monokon Babfesztivált szerveznek. Mátyás király látogatásának legendáján alapuló program nem csupán gasztronómiai élményt, de változatos zenei programokat is kínál.

Július 6-án hatodik alkalommal kerül megrendezésre Mezőzomboron a Csülökfesztivál. A rendezvényen főzőversenyek, gasztronómiai különlegességek, kulturális- és szórakoztató programok várják az érdeklődőket.

Tíz nap augusztusban Tokaj-Hegyalján – ez a ZEMPLÉNI FESZTIVÁL! Nyár, várak, kastélyok, templomok, pincék és komolyzene, operett, jazz, tánc, irodalom, kiállítások, családi és gyerekműsorok, kirándulások várják az érdeklődőket. Augusztus 9-én, pénteken az ünnepélyes megnyitót követően a Budafoki Dohnányi Zenekar ad nyáresti hangversenyt a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Az Esti Jazz sorozatában a műfaj hazai sztárjai lépnek fel, de mellettük ide várunk két fiatal, sikeres formációt az idei Jazz Showcase-ről. Más helyszíneken is nagy nevekkel találkozhatunk: a Henye Borbárban 16-án, pénteken a Binder Quartet játszik. Augusztus 17-én, szombaton a Tokaj Fesztiválkatlanban a Budafoki Dohnányi Zenekar legkiválóbb filmzenékből összeállított, látványos koncertjét élvezhetik, Hollerung Gábor vezényletével. A Rákóczi Emlékév apropóján ellátogatunk Kassára is: a Rodostói ház kertjében a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik. E főbb programok mellett minden zenei stílus legkiemelkedőbb előadóival találkozhatnak, és egy tucat pincészet, köztük a hivatalos borszállító, a Grand Tokaj borait is kóstolhatják.

Fesztivál az erdőbényei kertekben… Egyre több látogatót vonz a Bor, mámor, Bénye. Az a rendezvény, ami 2009-ben hat erdőbényei borász ötleteléséből született. Meg akarták mutatni, hogy létezik egy kedves falu, sok szép kerttel, szép borokkal. Sikerült! Az idén 11. alkalommal, augusztus 15-18. között várják a borkedvelőket sok-sok zenével, szerethető borokkal.

S ha már a gasztronómiáról szólt ez a nyár, akkor mi mással is zárulhatna, mint a desszerttel: szezonzárásként most is a térség leglátogatottabb programja, a Szerencsi Csokoládéfesztivál hívja majd a vendégeket.

2019. szeptember 12-15. – Kerekdomb Fesztivál – Tállya: Pár nap, amikor a Művészetek Völgye a Balaton-felvidékről Tokaj-Hegyaljára költözik! A Völgy szervezőcsapata és a Tállyáért Egyesület közös munkájának gyümölcseként jött létre az ország keleti régiójában is egy olyan összművészeti fesztivál, ami a hazai művészvilág és kistelepülések rejtett értékeinek kivételes kölcsönhatásával nyújt maradandó élményt, miközben új kötődéseket hoz létre a látogatók és helybeliek közt egyaránt. Tállya múltjával, rejtett emlékeivel, barátságos szálláslehetőségeivel és páratlan boraival kiváló helyszín egy ilyen jellegű rendezvényhez.

Tokajban 1932 óta rendezik meg a Szüreti Napokat. A borvidék névadó településén hagyományosan október első hétvégéjén ünneplik a szőlőt és a bort. 2019-ben október 4-6. között kerül megrendezésre a Tokaji Szüreti Napok. A hagyományos programelemek mellett (szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok stb.) az idei rendezvény is rengeteg programmal várja a városba érkezőket. Gyerekműsorok és foglalkozások, színes színpadi produkciók és a hagyományos szüreti felvonulás is szerepel a fesztivál programjában.

A tarcali bortúrák kihagyhatatlan állomása a kövesdi szőlők lábánál fekvő Kövesdi pincesor. Borászai egész évben állandó programokkal, panoráma túrákkal, hosszú hétvégéken, ünnepnapokon folyamatos nyitva tartással várják a látogatókat!

Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkeresztúron hagyományosan minden ősszel megrendezik a Mindszent Havi Mulatságot. Ez az év sem lesz kivétel. Találkozzunk szeptember 28-án, Bodrogkeresztúron, és ünnepeljük ez éven is együtt a kivételes tokaji nedűket!


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!