#borozzotthon

Pipamúzeum - Legyesbénye

Legyesbényén található az a több mint 300 db-os gyűjtemény, amely pipákból és dohányzási eszközökből (szipka, dohánytartó, pipatórium) áll.
 
 
A XVII., XVIII., XIX., XX. századi darabok némelyike művészeti kivitelezésű műtárgy. Anyaguk tajtékkő (Törökországból importálták), fa, porcelán, üveg, cserép stb. A dohány és a pipa a törökök közvetítésével került Európába a XVI. században.
A pipázás a táblabíró világ, a XIX. század (biedermeier korszaknak is nevezik) legkedveltebb tevékenysége volt a férfiak körében. Jókai Mór szerint az a férfi, aki nem pipázik, az nem is vállalhat állami hivatalt. Kossuth Lajos és Deák Ferenc is nagy kedvelői voltak ennek a tevékenységnek, nagy gyűjteménnyel rendelkeztek. Kossuth 1836-os letartóztatásáig több mint 120 db-ot kapott a nemzeti érzelmű hazafiaktól és a szimpatizánsoktól ajándékba. Ezeket elkobozták az osztrák rendőrök.
Gyűjteményünkben Kossuth, Deák és Ferenc József császár pipái is láthatóak. A XX. századdal, a cigaretta megjelenésével és a felgyorsult világ következtében ez a tevékenység és időtöltés eltűnt a múlt homályában.
Mi ezzel a kiállítással emlékezünk történelmünk ezen érdekes szeletére és lassan elfelejtett tevékenységére.

Kapcsolat:
Cím: Legyesbénye, Rákóczi u. 75.
 
TEXT_VASARLOK_ERTEKELESE
NO_REVIEWS_YET