• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
#borozzotthon

Pezsgőkészítés Tokajban – Interjú Demeter Zoltánnal

Demeter Zoltán tartott pezsgőbemutatót Tokajban, a város színházának galériáján. A neves borász a hegyalja.info portálnak adott interjújában beszélt a történelmi borvidéken „újraindított” pezsgőkészítésről és az ebben rejlő lehetőségekről.

 

- Tokaji pezsgő! Ez talán kuriózumnak hangzik, pedig egyre többen készítik. Korábban csak a nagyobb pincészetektől kóstolhatott ilyet a közönség...
- A Tokaji pezsgőnek voltak már az 1980-as évekből előhírnökei, de nagy feltűnést nem okoztak. Az első komoly próbálkozás egy külföldi cég nevéhez kötődik a 2007-es évjáratból. A 2009-es évjárattól kezdődően néhány kisebb birtok, köztük a sajátom is elkezdte ennek a bortípusnak a felfedezését. A „felfedező” készítők köre egyre bővül. Kijelenthető, hogy a komoly gondolatiság mentén megálmodott Tokaji pezsgő születésének folyamatát éljük. Nagyon kíváncsian és bizakodással várom „életútjának” alakulását.

 

Mi a célod a pezsgővel? Miért kezdtél bele a készítésbe?
- 2013 januárjától megteremtődött annak a jogi lehetősége, hogy kisüzemek, magántermelők is pezsgőt tudjanak készíteni jövedéki biztosíték elhelyezése nélkül. Ezek a kistermelői pezsgők. Kizárólag hagyományos technológiával és limitált mennyiségben készíthetők. Egy új országos pezsgőkultúra születésének lehetünk tanúi, melynek kibontakozása az elkövetkező évek látványa lesz.
Tokajnak mindent meg kell próbálni, aminek a világ megítélése szerint különlegességtartalma van. Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni. Úgy gondolom, hogy a pezsgő vonatkozásában (is) erre alkalmas termőhelyeink és fajtánk, fajtáink vannak. Hiszem, hogy rövid időn belül a szárazborok mellett a világtól megkapja a pezsgő is a figyelmet. Ha így lesz, akkor talán minden alap megteremtődik arra, hogy a félezer éve ünnepelt édesborainkat újra méltó pozícióba hozzuk a borok világában.

 

 

- Tokaji pezsgő! Ez talán kuriózumnak hangzik, pedig egyre többen készítik. Korábban csak a nagyobb pincészetektől kóstolhatott ilyet a közönség...
- A Tokaji pezsgőnek voltak már az 1980-as évekből előhírnökei, de nagy feltűnést nem okoztak. Az első komoly próbálkozás egy külföldi cég nevéhez kötődik a 2007-es évjáratból. A 2009-es évjárattól kezdődően néhány kisebb birtok, köztük a sajátom is elkezdte ennek a bortípusnak a felfedezését. A „felfedező” készítők köre egyre bővül. Kijelenthető, hogy a komoly gondolatiság mentén megálmodott Tokaji pezsgő születésének folyamatát éljük. Nagyon kíváncsian és bizakodással várom „életútjának” alakulását.

 

- Mi a célod a pezsgővel? Miért kezdtél bele a készítésbe?
- 2013 januárjától megteremtődött annak a jogi lehetősége, hogy kisüzemek, magántermelők is pezsgőt tudjanak készíteni jövedéki biztosíték elhelyezése nélkül. Ezek a kistermelői pezsgők. Kizárólag hagyományos technológiával és limitált mennyiségben készíthetők. Egy új országos pezsgőkultúra születésének lehetünk tanúi, melynek kibontakozása az elkövetkező évek látványa lesz.
Tokajnak mindent meg kell próbálni, aminek a világ megítélése szerint különlegességtartalma van. Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni. Úgy gondolom, hogy a pezsgő vonatkozásában (is) erre alkalmas termőhelyeink és fajtánk, fajtáink vannak. Hiszem, hogy rövid időn belül a szárazborok mellett a világtól megkapja a pezsgő is a figyelmet. Ha így lesz, akkor talán minden alap megteremtődik arra, hogy a félezer éve ünnepelt édesborainkat újra méltó pozícióba hozzuk a borok világában.

 

 

- Milyen pezsgőt készítesz Te? Kiknek ajánlod?
- Egyelőre „brut nature” pezsgőket készítek, ezeket is kizárólag Furmintból. De a decemberi bemutató is árulkodott már olyan kísérletekről, melyek ettől eltérnek. A fajta kizárólagosságát is átírta a 2014-es évjárat, nagyon elgondolkodtató eredménnyel. A lehetőségek nagyon széleskörűek a technológiában, melyek felfedezésre várnak, de a termőhely megtalálása is nagyon fontos a sikerhez.
Fontos, hogy ne Champagne-t vagy Cava-t vagy Prosecco-t akarjunk készíteni. Meg kell találni önálló identitásunkat, melyhez a termőhely különlegessége a pezsgő esetében is megteremti az alapot.
Pezsgőimet azoknak ajánlom, akik nyitottak az új hangulatokra, nyitottak a szabadságban született gondolatokra és ezáltal „egésznapos" italként tudnak tekinteni erre a bortípusra.

 

- Van helye a pezsgőnek a Tokaji neve alatt?
- Talán nincs még itt az idő a Tokaji előtag használatára. Nincs addig, ameddig a pontos termőhelyeket meg nem találjuk illetve a technológia kidolgozottsága olyan szintre nem érkezik, mely eredményeként a Tokaji előtag hordozására méltóvá teszi. Bár, ezt a körültekintést és következetességet az előtag (eredetnév) hordozást illetően, a borvidéken készült más, bizonytalan eredetű és technológiájú italok esetében alkalmaznám előbb.

 

 

- Sokan a mai napig azt a téves elméletet vallják, hogy a pezsgőt abból a szőlőből-borból csinálják, ami nem képvisel magas minőséget.
- Ez butaság. Ez nem igaz. 60 évnyi szüreti bizonyíték van idehaza arra, hogy mi az, ami nem működik és 300 év szüreti igazolása van a világnak, hogy mi az, ami működik. Ebből talán már levonható lenne egy önálló következtetés. És már nagyon itt volna az ideje.

 

forrás: hegyalja.info

 

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!