#borozzotthon

Ízes Örömest

Ahogy sok magyar háztartás sajtfogyasztása trappistában és ömlesztett sajtban merül ki, úgy áll meg a tudomány a lekvárok terén a szilvánál, a baracknál, a cseresznyénél, az epernél és a meggynél. Miközben ezekből a gyümölcsökből is csodálatos lekvárok tehetők el, sokkal több íz van, amit kis fantáziával egész évre konzerválni lehet. A Hegyalján piacra járók ezt: ott árulja házi lekvárjait a tokaji Pásztor Krisztina, aki egykor hatvanféle lekvárt főzött, és repertoárja az alapos rostálás után is eléri a huszonötöt.

"Húsz éve főzök lekvárt a családnak és a barátoknak, de csak két éve, a férjem unszolására kezdtem árulni - mondja az Ízes Örömest lekvárok készítője. - Eleinte ódzkodtam az ötlettől. Szerencsi vagyok, majd pont én fogok lekvárt árulni vidéken, ahol minden háznál tesznek el? Hát nem tesznek el minden háznál, de legalábbis nem annyifélét, mint én."

Pásztor Krisztina a narancs és a citrom kivételével minden hozzávalót maga termel vagy helyi gazdáktól vásárol. "A bodzát a hegyen gyűjtöm, a levendula, a citromfű és a menta a kertben nő, az akácmézet tokaji kistermelőtől szerzem be. A jó lekvár alapja a jó alapanyag, ezért aranyszabály, hogy hullott vagy akár kicsit is selejtesebb gyümölcsöt sosem teszek el még saját részre sem. A másik titok, hogy nem szabad agyonnyomni az alapanyagok ízét. Kevés cukorral főzök, rövid ideig, nem órákon át. És vannak ízek, amihez a cukrot nem is tudom elképzelni, ilyen a sütőtök, a cékla, a zelleres alma: ezekhez akácmézet teszek."

Kiváló édesítőszer a férje borászatából származó must és a tokaji aszú is: "A mustos birszselé és az aszús mézes sütőtök a legkeresettebb termékeim közé tartozik. Remélem, hogy én is hozzáteszek egy kicsit Tokaj hírnevéhez az aszúboros lekvárokkal." Nagy sláger még a levendulás citrom és narancs, az almával és fűszerekkel, 30-35 szál rózsa szirmából főzött rózsalekvár, valamint a kápia paprikából kevés hagyma, pici paradicsom és tokaji furmintos borecet hozzáadásával készülő lecsólekvár.

"Szeretném biztatni az embereket, hogy bátran próbálkozzanak, és ne csupán kenyérre kenve fogyasszák a lekvárt - mondja Krisztina. - Ha vendégeim jönnek, felteszek az asztalra 4-5-féle lekvárt, egy jó kosár pirítóst, és megsütök egy tepsi tarját, csirkét, kacsát, libát vagy halat. Egy grillezett halhoz például remekül illik a muskotályos kaporzselé. A céklalekvár a fehér húsokhoz, a bodza, az aszús birs a vörös húsokhoz megy, a borzselé, az aszúzselé, a levendulazselé a desszertekhez jó. A mézes fokhagyma pedig új értelmet ad a pirítósnak."

forrás: magyarkonyhaonline.hu

 

Helyi alapanyagokból, házilag, kis tételekben, magas hőfokon, kevés cukor vagy méz hozzáadásával készített zselék, lekvárok, dzsemek, gyümölcssajtok. Gondolva a diétázó lekvár kedvelőkre, diabetikus lekvárt is készítünk, nyírfacukorral.

Szőlő/must/bor alapú termékek
Aszúzselé, borzselé, muskotályos kaporzselé,

Levendulával és egyéb gyógynövényekkel készített termékek
Levendulazselé, levendulás kajszi, Levendulás citrom, levendulás narancs, ...

Diabetikus termékek
Alma, málna, eper, meggy Zöldséglekvárok Lecsó lekvár, mézes fokhagyma, rozmaringos paprika.

Gyümölcs sajtok
Levendulás almasajt, birsalmasajt, körtesajt

Klasszikus lekvárok
Szilva, bodza, cseresznye, meggy, eper

Csokoládés lekvárok
Csokis eper, levendulás csokis narancs, mentás csokis kajszibarack


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Utazástervező "mit" kategóriája
Családos
Tippek
Borbarátoknak | Családoknak, barátoknak | Osztálykiránduláshoz | Nyári szünidőre
Interaktív térkép
Vendéglátás
Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!