• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

Holdvölgy Pince

Szeretné megismerni Mád legkiterjedtebb, csaknem 2 km hosszú, háromszintes pincerendszerét? Szívesen részt venne egy kalandos, földalatti kincskereső túrán? Megkóstolná a Holdvölgy legszebb borait, köztük nemzetközi borversenyek aranyérmes tételeit? Ha igen, akkor egész évben várja Önt a Vince Awards 2016 „Legjobb pincelátogatás” díjával kitüntetett Holdvölgy pinceélmény!

Geológia

A pincerendszer geológiai vizsgálata során megállapították, hogy a kőzetanyag több, nagyobb vulkánkitörés eredményeképpen halmozódott fel. A vulkáni térszín, ahol a robbanásos kitörések anyaga nyugalomba került, sekélytengerpart – szárazföld jellegű volt. A geológiai törvényszerűségek felismerésére a legalsó szint vágatai a legalkalmasabbak, ahol szinte végig nyers kőzetfelszínek láthatóak.

Noha a borkóstolóval egybekötött pinceséta útvonalán a falak jelentős részét nemespenész borítja, itt is láthatóak a több mint 10 millió éves vulkáni folyamatok és utólagos kőzetelváltozások nyomai.

Tokaj-Hegyalja riolittufába vájt pincéinek, így a Holdvölgy pincerendszerének is jellegzetes sajátossága a falakat vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium Cellare, amely a világon csak ezen a borvidéken és a rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba fontos szerepet játszik a tokaji borok minőségének biztosításában, hiszen képes szabályozni a levegő páratartalmát és döntő szerepet játszik a borok érésében.

Történelem

A borkóstoló pincetúra alkalmával jókora szakaszokat járhatunk be a Holdvölgy pincerendszerben, amelynek legrégebbi ágait a késő-középkorban építették. A mai formájában 1830 méter hosszú, 109 ágból álló, háromszintes pinceegyüttes 1955-ben jött létre, kilenc, korábban különálló pincejárat egybenyitásával.

Érdekesség, hogy a XVIII. századra esett a szőlőtermesztés első igazi fénykora Tokaj-Hegyalján, amikor nemesi körökben státuszszimbólumnak számított itt szőlőt birtokolni. Mádon alakult meg a 19-20. század fordulóján az „Úribor” Tokajhegyaljai Bornagytermelők Szövetkezete, amelynek 19 alapító tagjából 12 arisztokrata volt (köztük egy herceg, hat gróf és öt báró). Egykor az ő tulajdonukban volt a ma Holdvölgy pincerendszerként ismert pincék nagy része.

Amikor az 1945-ös földosztások után a tagok szőlőbirtokait felszámolták, a különleges adottságú mádi pincerendszer részei az újonnan alakult állami bortermelő és borforgalmazó vállalatokhoz kerültek. Ennek az időszaknak az emlékeivel is találkozhatunk a pincesétán: egy kisebb, négyzetes alakú teremben zajlottak ugyanis az 1950-es években különböző magyar és szovjet delegációk hivatalos találkozói, amelyek során – ahogyan akkoriban mondták – a „két nép megbonthatatlan barátságát” jónéhány üveg tokaji aszú elfogyasztásával is erősítették.

Épített környezet

A Holdvölgy pincerendszerének legrégebbi ágait a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán, évszázadokon át bővült mai hosszára a különleges pinceegyüttes, amely 1955-ben, kilenc különálló járat összenyitásával nyerte el mai 1830 méteres hosszát, melyben 109 pinceág 3 szinten terül el.

A legutóbbi felújítás és átalakítás a pincében 2011 és 2013 tavasza között nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. Eközben, mindössze hat hónap alatt felépült a Holdvölgy borászat és borszaküzlet ultramodern üvegépülete. A munkálatok során a legfejlettebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a letisztult vonalvezetésű új épület szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez.

Érdekesség, hogy a pince labirintus-szerű járatai között két négyzetes alaprajzú terem is található. Az egyikben egy kortárs művészek által alkotott audiovizuális installáció Mád hangjait varázsolja elénk a mennyezetről függő, szőlőszemekre emlékeztető gömbökből. Egy másik, kisebb terem pedig a falába vájt félköríves mélyedésekben 28 palack tokaji szamorodnit rejt a 2008-as évjáratból, amelyek Tokaj-Hegyalja 28 történelmi bortermelő települését szimbolizálják.

Élmény

A gyönyörű természeti környezet és speciális építészeti megoldások mellett egy sor történelmi, geológiai és borászati érdekesség várja a Holdvölgy pinceredszerbe látogató vendégeinket.

A „Vince Awards 2016 – Legjobb pincelátogatás” díjjal elismert pincetúra résztvevőit a Holdvölgy borász, szőlész munkatársai kalauzolják. A körülbelül egyórás, kalandos földalatti sétán térképes kincskeresés vezeti el a borrajongókat a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz.

A kóstolón összesen 6-8 különböző bor szerepel, attól függően, hogy a normál, vagy az exkluzív borsort választják a vendégek. A kóstolt borok között hazai és nemzetközi borversenyeken aranyérmet nyert száraz és édes tételek hirdetik a mádi dűlők, a Holdvölgy egyediségét. 

A sort a Holdvölgy 2013-as száraz fehér birtokválogatás bora, a Vision nyitja, amely a 2015. évi Decanter Asia Wine Awards aranyérmese volt, de külön figyelmet érdemel a 2012-es Exaltation sárgamuskotály is, amely szintén 2015-ben aranyérmet és Top 10-es minősítést kapott a Muscats du Monde muskotály világversenyen.

Akik szeretnék a felejthetetlen Holdvölgy-élményt palackba zárva elvinni magukkal, a séta és borkóstolás után ellátogathatnak a Holdvölgy borszaküzletébe, hogy kedvenc tételeikből vásároljanak akár saját részre, akár szeretteiknek ajándékba.

Cím: 3909 Mád Árpád utca. 13.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Interaktív térkép
Borpincék | Vendéglátás
Utazástervező "mit" kategóriája
Pincelátogatás, borkóstolás
Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!