#borozzotthon

„Borospohárba zárt Nap” | Anna Ryabchevskaya orosz festőművész kiállításaIdőpont: 2021. szeptember 25-től

Helyszín: Tokaj, Paulay Ede Színház


Képzőművészeti kiállítás az Orosz-Magyar Barátság Napja alkalmából Tokajban, a Paulay Ede Színház előcsarnokában.
Anna Ryabchevskaya orosz festőművész képeinek kiállítása a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság (1733-1798) emlékére.
A megnyitó időpontja: 2021. szeptember 25. (szombat) este 17 óra
A kiállítást megnyitják: Eduard Szokolov igazgató, Budapesti Orosz Kulturális Központ és Posta György, Tokaj Város polgármestere.

A Magyar-orosz Barátság Napok programja


Anna Rjabcsevszkaja már 6 éve él és dolgozik Magyarországon, bár gyökerei Oroszországba nyúlnak: nagypapája és dédpapája kozákok voltak, értékeik és világlátásuk mindmáig éreztetik hatásukat a festő munkáiban. A művészt a múltja mindörökké Oroszországhoz, jelene azonban elválaszthatatlanul – Magyarországhoz köti. Az itt bemutatott munkák a magyar huszárok és az orosz kozákok közötti kapcsolat jegyében születtek.
Ez a történet három évszázadra tekint vissza és az ún. „Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság” tevékenységével függ össze, amelyet még Anna Ivanovna cárnő állított fel 1733-ban az után, hogy Nagy Péter 1711-ben útnak indította az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. A XVIII. században ezután az orosz cárok kozákokat tartottak Tokajban, akik felügyelték a megfelelő magyar bor Pétervárra szállítását.
A kozákok ellenőrizték a minőséget, a magyar huszárok pedig felpakolták a boroshordókat, miután befejeződtek a munkák a szőlőültetvényeken. Ekkor kezdődött a két nép közötti különleges kapcsolat.
A kiállítás két részre tagolódik, ami a tematikában, a színkezelésben, a nemzeti öltözetben és az ornamentikában is megmutatkozik. A fő hangsúly azonban nem a különbözőségen van, hanem éppen a két ország közötti hasonlóságokon mind a történelemben és hagyományaikban, mind pedig a mai életvitelben. Anna megismerkedése a huszár hagyományokat aktívan ápoló magyarokkal új fejezetet nyitott a két ország művészetének, kultúrájának megértésében.
Önök előtt feltárul Oroszország képe a felejthetetlen „Cseresznyéskert” képében: a festőnő a saját családja történetén keresztül érzékeli és adja át a csehovi motívumot bemutatva a dácsát, a családot, a kertet, melyet még a nagypapa ültetett. A személyes itt a nagy egész része. Az egyik legfontosabb munka Anna Rjabcsevszkaja nővérének portréja: fehér ruha, XIII. századi ornamentika, amely a Vaszilij Blazsennij székesegyház freskóit idézi. Az orosz sorozat minden egyes részletéből árad az őszinteség és tükrözik a kép szerzőjének valódi érzéseit.
A magyar sorozatot – az orosz képek kékes árnyalataival ellentétben – a sárgás-narancsos színskála dominálja: az őszi levél színe, a nap színe, a mazsolává töpörödött szőlőé, az aszú színe. Ezeken a képeken valós embereket láthat a néző, olyanokat, akik nagyvonalúan osztották meg a történeteiket a festővel, megmutatták a szőlészeteket novemberben, amikor leszüretelték a szőlőt a „királyok bora” számára.
Szinte megjelenik előttünk a hólepte füvön a rézszínű ló és a horizontba elvesző kék messzeség. A ló képe nagyon erősen összekapcsolja a két népet, hiszen huszárnak, kozáknak egyaránt közeli barátja, hű társa a ló. Éppen ezért a kiállítás fő képén együtt jelennek meg: a magyar huszár narancssárga díszes öltözetben rókaprémmel, az orosz kozák pedig hagyományos kék viseletben. Nézzék meg figyelmesen ezt a munkát, feledkezzenek bele árnyalataiba, szagoljanak bele az aszú illatába, érezzék zamatát, mint amikor barátaikkal kortyolgatják az édes nedűt...
Anna Rjabcsevszkaja „Borospohárba zárt Nap”-című kiállítása magába olvasztja a két kultúrát, a két népet, amelynek immár ő maga is része. A festő munkái a hagyományok iránti hűségről tanúskodnak, hitet tesznek az emberi szellem nagysága mellett és nem utolsósorban a hazával való szoros kötelékekről árulkodnak. A kozákok és a huszárok találkozása a borospohárba zárt nappal egyúttal himnusz a barátságról és a hűségről, mely segít megőrizni és átadni a legnemesebb hagyományokat nemzedékről nemzedékre.Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!