#borozzotthon

Aszúház

Az elmúlt években több komoly fejlesztés is kezdődött Mádon, melyek közül az Első Mádi Borház megkerülhetetlenné vált, a Gusteau Kulináris Élményműhely egyre nagyobb elismerést vív ki, a Szent Tamás Borászat pedig – fiatal volta ellenére – úttörő szerepet játszik, például a település borának megteremtésével vagy megújult palackjával. Nem kevésbé úttörő vállalkozás a Botrytis Butik Hotel és Aszúház sem, mely utóbbi egyszerre ad helyet a gondosan összeválogatott, Tokaj-Hegyalja híres borát bemutató borarchívumnak, biztosít lehetőséget borok szakszerű tárolására és ismerteti meg a látogatókat a borvidék szőlészetével, borászatával.

A kiállításon Tokaj-Hegyalja hírnevét megteremtő, több évszázados múltra visszatekintő szőlészetét és borászatát ismerhetjük meg látogatóbarát, részben interaktív, játékra hívogató kortárs alkotásokon keresztül. Archív és mai felvételekből álló változatos videóinstallációk, fotóanimációk eddig soha nem látott módon mutatják be a régiót: a földrajzi adottságokat, a szőlőben végzendő feladatokat, valamint a borvidék legfontosabb, legegyedibb jelenségét, az aszúsodást, a késői szüretelésű szőlőn megjelenő nemesrothadást.

Az Aszúház legalsó szintjén a borarchívum és a bortrezor működik. Az archívumban Tokaj-Hegyalja méltán híres bora, az aszú mellett, más, muzeális értékű tokaji borok is bemutatásra kerülnek. A trezorban történő tárolás gyakorlata Magyarországon még kevésbé ismert, de reményeink szerint fel tudjuk kelteni azon borkedvelők érdeklődését a szolgáltatás iránt, akik nemcsak szeretik a hagyományokat, de azok megteremtését is fontosnak tartják. Nem csak a minőségi romlás elkerülésére és befektetés miatt érdemes bortrezorban tárolni a borokat, jó játék is: például családi vagy üzleti események alkalmával pár üveg vagy akár tucat bort helyezhetünk el itt, hogy évente kivegyünk egyet-egyet az évfordulókon. A trezorban a kóstolás is biztosított, így évről évre meg is figyelhetjük, milyen változáson megy keresztül a raktározott bor.

Az épület egésze akadálymentesített!
Az Aszúházban ruhatár, lift, pihenőhelyek és étterem szolgálja a látogatók kényelmét.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!