Fehér borok, színes kultúra

A képeslap világa | Zempléni Múzeum

Fotó: http://kepeslapmuzeum.hu

A szerencsi Zempléni Múzeum új állandó kiállítása az intézmény legjelentősebb kollekcióját, a nemzetközi hírű képeslevelezőlap-gyűjteményt tárja a látogatók elé.

A képes levelezőlap egy olyan nyomdatermék, amelynek az elsődleges funkciója az üzenetközvetítés. Arra szolgál, hogy a feladó által elküldött üzenet - a posta mindenkori szabályai szerint bérmentesítve, nyitott formában, a posta közvetítésével - eljusson a címzetthez. Illusztrált oldalát nyomdai vagy fotografikus eljárásokkal készítik, és sokszorosítva, nagy példányszámban kerül üzleti forgalomba. A képeslap azonban több, mint egy egyszerű postatermék, hiszen az előoldala értékes képeket, a hátoldala pedig fontos írásos információkat tartalmazhat.

Kiállításunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet erre az érdekes kordokumentumra. Bemutatjuk történetét, megjelentetésének körülményeit, régi és újabb funkcióit.

Ráirányítjuk a figyelmet arra, hogy a képeslap sokáig a legnépszerűbb postai termék volt, amely által emberek millió tartották a kapcsolatot egymással. Megismerkedhetünk egy századelős képeslapbolt belső berendezésével, kínálatával. A postaenteriőr segítségével bemutatjuk a postaszolgáltatás fejlődését. A tárlókban a bolt kirakatát utánozva a képeslapok sokasága jelenik meg, ahol mindig megújuló részekkel várjuk látogatóinkat.

Míg az első teremben a képeslap mint használati tárgy jelenik meg, a másodikban már a gyűjtésen van a fő hangsúly. Itt azokat a különlegességeket mutatjuk be, amire minden gyűjtőnek rácsillan a szeme. A híres kompozitlap, a Napóleont ábrázoló "összerakós" sorozat mellett az un. átvilágítós lapok a legnépszerűbbek, de sok más különleges technikával készült darab is megtalálható itt. A gyűjtemény darabjaiból sokat mind eredeti, fizikális formában, mind pedig digitális változatban bemutatunk az informatikai eszközök segítségével.

A kiállítás ezen részében emlékezünk meg az adományozó-múzeumalapítóról, dr. Petrikovits Lászlóról és a múzeum első igazgatójáról, Angyal Béláról.

Élményelemekben is gazdag az új kiállítás: korabeli ruhába öltözve fényképezkedni lehet az eladó kisasszonnyal, vagy a fess távirdász tisztúrral. A másik teremben egy régi utcai telefonfülke audioguide-ként működik. A"papírnemű áruház" tárgyait pedig érinteni, tapintani lehet, ezek a fogyatékkal élők, pl. a látássérültek számára élménydúsabbá teszik a látogatást.


Bővebb információ:

http://kepeslapmuzeum.hu/informaciok