Fehér borok, színes kultúra

Bort, mámort… Bényét!

Egyre több látogatót visz Erdőbényére a Bor, mámor, Bénye fesztivál. Az a rendezvény, amit még 2009-ben hat erdőbényei borászat ötleteléséből, lelkesedéséből született. Meg akarták mutatni, hogy létezik egy ilyen hangulatos, kedves falu, sok szép kerttel, szerethető borokkal és sok jó ötlettel. Sikerült!

Azóta szépen kinőtte magát a rendezvény, 2015-ben már megduplázták a résztvevő borászatok számát. A háromnapos programba pedig helyi és környékbeli éttermek is bekapcsolódtak, így a borkóstolás mellett gasztronómiai élményeket is kínál a rendezvény.

Koncertek, a kicsiktől a nagyokig
Mindegy, hogy egy családi házban kialakított pincészet udvarába vagy egy nagyobb, a vendéglátásra berendezkedett borászatba tért be a vendég, nagyjából mindenhol várta valami.

Mi a CsitePincészetnélvágtunk bele a fesztiválba. A három fiatalember (Király Gellért, Kálmán Gábor, Ruprech Barna) érkezett oda Budapestről. Cseh Tamás dalokat játszottak, minden sallang nélkül az eredeti hangzáshoz hűen, így sikerülhetett megidézni a Bereményi szövegekés Cseh Tamás dallamok pincéhez, szőlőhöz, pályaudvarhoz... és Jégesőhöz jellemző hangulatát.
Sétálni is érdemes, és kell is a településen, a helyszínek egymáshoz viszonylag közel vannak. Általában az autós forgalom sem zavarja a fesztiválozókat, a lezárás ellenére mégis előfordult (inkább a kisebb utcákban), hogy zavarta egymást a két lábon járó és a négy keréken közlekedő.

Borkóstolókat is tartottak a rendezvény három napján, ezek egy része ugyan regisztrációhoz kötött volt, ám aki nem a koncertek alatt akart ízlelgetni, az szakértők segítségével ismerhette meg a bényei borokat.
A Bor, mámor... Bénye hangulatához hozzátartozik, hogy a látogatók a fűben pokrócokon ülve élvezik a koncerteket, a napijegy vagy bérlet persze minden programra belépést biztosít. Változatos zenei repertoárt raktak össze a három napra: a komoly- és népzene mellett jazz, alternatív és világzene is szólt.

Bolyongás a föld alatt
Az Illés Pince Erdőbénye főterén áll, kint még nem sejtettük, hogy mit rejt az épület, és persze az, ami alatta van. A családi borászatnak a legendás Rákóczi Pince több ágát foglalja magában, a kétszintes kialakítás önmagában egy kaland. Negyvenezer liter bort tudnak itt elhelyezni, amihez a 10-12 fokos hőmérséklet (ez a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhető) optimális körülményeket biztosít. A több száz éves pince pedig igazi borritkaságokat is rejt magában, a saját termelésű különlegességek mellett a bortrezorokban is tárolnak régi, nagy értékű palackokat.

Családbarát fesztivál
A Bor, mámor, Bénye igazán családbarát program, akár gyerekkel, akár házi kedvenccel érkezik a látogató – utóbbiból is volt több. A vendégek többségét fiatal házasok adták kisgyerekkel. A szervezők pedig erre is figyeltek, volt táncház, gyermekkoncert és több kézműves-foglalkozás.

A koncertek hangulata is egyfajta sajátosságot hordoz. Erdőbényén nem csinálnak abból gondot, ha a látogató az énekestől pár méterre, vele szemben ül le egy pokrócra és úgy élvezi a koncertet. Nincsenek kordonok, mogorva biztonsági őrök és belépés előtti motozás, sőt, igazából színpad sem.
A programokat is úgy rakták össze, hogy egy időben két, maximum három koncert van, de azok műfajban erősen különbözzenek egymástól. A buli végén pedig bőven van idő átérni egy másik helyszín másik koncertjére.

Mi Meszecsinkátláttuk a Karádi-Bergerigényesen kialakított udvarán, ami tökéletesen beillene az utóbbi időszakban népszerű romkocsmák hangulatába. De nem a rosszabb félébe, hanem abba, amit tudatosan és elegánsan építenek be.

A Bardon Borászat sem okozott csalódást Váczi Eszter koncertjén. A helyet szintén az elegancia jellemzi, a fáklyák pedig sajátos hangulatot teremtettek annak, amit a vendégek ízlelhettek és hallgathattak.

Zárásként a Budaházy-Fekete Kúria Borászatis hatalmas élményt adott. A terület óriási, parkja pedig akkor is különleges lenne, ha oda nem a fesztivál miatt tér be a vendég. A kúriát 1650-ben építették, a hangulatot csak erősítette az, ahogy berendezték az udvart. Maszkuráékatitt is földön ülve vagy ugrálva bulizva élvezhette bárki, a falra vetített Szaffipedig akár a lelkükben még mindig gyerek vendégeknek is extra meglepetés volt.

forrás: hegyalja.info