Fehér borok, színes kultúra

Kóstoljon Tokajban!

A hagyományos nagyrendezvények sorát ebben az évben a Kóstolja meg Magyarországot indítja Tokajban. A program több mint tíz éven át a Sóstói Múzeumfalu egyik leglátogatottabb rendezvénye volt, a szervezők ettől az évtől Tokajban akarják a sikert folytatni. Az ország különböző szegletéből, valamint a határokon túlról érkező főzőcsapatok saját tájegységük ízeit kínálják a közönségnek, amihez a tokaji borászok társítanak jobbnál jobb borokat.

Az ízlelés mellett a látványra is hangsúlyt fektetnek. A csapatok ugyanis nemcsak a bográcsban vagy a kondérban hozzák el otthonukat, hanem öltözködésükben és hangulatukban is megmutatják, honnan érkeztek. A Kóstolja meg Magyarországot helyszínéül a Tokaji Fesztiválkatlan szolgál, az impozáns rendezvényközpont minden igényt kielégítő, modern infrastruktúrája jó alapot ad egy sikeres program megvalósításához. Az április 23-án tartandó rendezvény érthető módon szabadtéri program, így a jó időre szükség van. Minden mást a szervezők biztosítanak. A jobbnál jobb étkek kóstolása mellé a családoknak kedveznek és kiegészítő programokat társítanak az ország ízei mellé.


A Kóstolja meg Magyarországot mellett egy másik rangos programot is szerveznek április utolsó hétvégéjén Tokajban. A Tokaji Borlovagrend negyedszer szervez ilyen akciót, Sárospatak után a borvidék névadó települése ad otthont az árverésnek. Idén 19 féle hordós- (fél vagy egy gönci hordó mennyiségben), és 7 féle palackozott bort árvereznek el, azt hogy mi kerül a kalapács alá egy szakmai borvizsgáló bizottság ellenőrzi.

A Nagy Tokaji Borárverést először 2013-ban tartották meg, akkor 13 tétel eladásából valamivel több mint 20 millió forint folyt be. Egy évvel később már 21 tételre lehetett licitálni, az árverés vége 27 millió forintot hozott. Az eddigi legsikeresebb a tavalyi aukció volt, akkor 14 tételből 30 millió forintnál is többet hozott az árverés, volt olyan bor, ami 5 millió forintért talált gazdára.​