• Facebook
 • Foursquare
 • Instagram
 • Flickr
 • Pinterest
 • Google+
 • Twitter
 • Tripadvisor
 • tumblr
 • YouTube
 • blog.hu
top banner

Adventi ajánlatok

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Az adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

 • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
 • zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
 • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
 • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

 


Adventi Forgatag Tokajban

Mindenkit szeretettel várunk Tokajban a Kossuth téren megrendezésre kerülő Adventi forgatagon!...

Adventi gyertyagyújtás Monokon

Monok község Önkormányzata szeretettel hívja és várja 2017-es adventi programjaira....

Adventi gyertyagyújtás Rátkán

Szeretettel várjuk az együtt ünnepelni kívánó családtagokat és barátokat adventi gyertyagyújtásra és az ünnepi programokra.  ...

Adventi hangverseny - Tokaj

Tokaj Város Vegyeskara szeretettel hívja Önt és kedves családját, barátait a tokaji Jézus szíve katolikus templomban megrendezendő adventi hangversenyre....

Betlehemes játék Tokajban

Idén is megrendezik a Tokaji Betlehemest a város főterén december 23-án, délután 5 órától....

Jótékonysági koncert

Az adventi időszak és a Karácsony a szeretet, a gondoskodás, valamint az odafigyelés időszaka, és ennek jegyében Monok Község Önkormányzata jótékonysági koncertet szervez, Pongrácz...

Karácsony a Rezidencián

Pihenjen Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájában, ahol exluzív wellness szolgáltatásokkal és gasztronómia különlegességekkel várjuk!...

Karácsonyi hangulatú Glasso-Éneklő poharak ...

Hagyományos zenekar helyett poharak játsszák a főszerepet Varga Bence tolmácsolásában.. Varázslatos egyedi élményt nyújtva "énekelnek" a poharak! Nemzetközi, hazai slágerek...

Karácsonyi koncert a Ghymes együttessel

A Tokaj Alapítvány és a Colas szervezésében a Kossuth -díjas Ghymes Együttes ad karácsonyi koncertet....

Meghitt karácsonyi csomag - Gróf Degenfeld ...

Ragadja ki párját a karácsonyi készülődésből, pihenjenek és bízzák ránk a többit!  ...