• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A kulturált borfogyasztás

A bor több, mint ital. Évszázadokig finomított technológia eredménye, ízek, aromák, illatok összhangja, precízen tervezett munka gyümölcse. Nem lehet, és nem is érdemes csak úgy felhajtani. Megmutatjuk, hogyan lehet egy kellemes borozás még nagyobb élmény.

Aki iszik, ne vezessen!

Fogjuk meg a pohár talpát és finoman mozgassuk meg a bort, hogy megnézhessük, hogyan tapad az edény falára. Óvatosan szagoljuk meg, hogy az orrunkkal is élvezhessük a gyümölcs aromáját. Kortyoljunk lassan, és élvezzük, ahogyan az ízek a lelkünket is megsimogatják. Dőljünk hátra, és pihenjünk meg egy kicsit!

Egy igazán jó boros élmény után nem lehet csak úgy elrohanni. Alkoholos befolyásoltság alatt nem csak hogy szigorúan tilos és veszélyes vezetni, de kellemetlen is. Ha bort fogyasztottunk, adjunk időt magunknak feldolgozni az élményt! Hívjunk taxit, rendeljünk sofőrszolgálatot, vagy egyszerűen csak töltsünk ott egy éjszakát a borozás helyszínén.

Nem gyerekjáték!

A jó borhoz meg kell érni. Izlandon például 20 éves kor alatt nemis engedélyezik a szeszesital fogyasztását. Magyarországon a helyzet egyszerűbb: a legtöbben az érettségi idején, vagyis 18 éves koruk után már legálisan koccinthatnak - jobb, ha mindenki megvárja ezt az időpontot.

Az ivás evéssel együtt az igazi!

A bor ízeit remekül kiegészíti és kiemeli egy kevés sajt, esetleg sonka vagy olajbogyó. A sós, de nem túl fűszeres rágcsálnivalókkal, a pogácsával, köménymagos pálcikákkal  sem járunk rosszul. Ha borozni szeretnénk, mindig érdemes valamilyen finomságról is gondoskodni. Jobban érződnek az ízek, és még az alkohol hatása is kevésbé érvényesül.

A víz is fontos

Érdemes minden pohár bor után egy pohár vizet, szódát fogyasztani. Ha így teszünk, segítünk a szervezetünknek a bor feldolgozásában, kevésbé érezzük fáradtnak magunkat, és kisebb az esélye egy kiadós fefájásnak is. 

Minőség vs. mennyiség

A borozás nem csupán a fogyasztásról szól. Szervesen hozzá tartozik a beszélgetés, a séta, a közösség élménye is. Éppen ezért érdemes mértékletesen tölteni a pohárba. A legjobb, ha nagy szünetekkel, türelmesen, minden kortyot élvezve iszunk - így az öröm is és a méltóságunk is megmarad.

forrás: itthon.hu


Holdvölgy - Pincelátogatás és kóstolóséta

Kóstolja meg a HOLDVÖLGY birtok legszebb borait, köztük rangos hazai és külföldi borversenyek aranyérmes tételeit, amelyek itthon és külföldön számos Michelin-csillagos étterem borlapján...