• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Borkóstoló és borbemutató az Angyal ...

Minden héten pénteken az Angyal Borászat 19 órai kezdéssel garantált borkóstolót és bemutatót tart. Részvételi díj 3000.-/fő amely egy két órás programot...

Gusteau Kulináris Élményműhely

A Gusteau-ról... Kapni jó…adni viszont maga a boldogság… Kulináris Élményműhelyünkben egy olyan alkotócsapat gyűlt össze, aki számára az örömszerzés...

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

„Az ékszerdoboz drágaköve…” Az Oroszlános Ház négyszáz éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család,...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Demeter Zoltán Pincészet

A tapasztaltabb tokaj-rajongók többsége jellemzően nem vitatja, hogy az egyik legkialakultabb, s azon belül is a legelegánsabb tokaji borstílus Demeter Zoltán nevéhez kötődik. A borok jól ihatóak,...

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb...

Acetánia - Ecetmúzeum

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével...

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar...

Galambos Pincészet és Vendégház

Évekkel ezelőtt, megfogadtuk az író, Márai Sándor gondolatát:. - ha megöregszem, szőlőt veszek.. - Mi is ezt tettük....

Illés Pince

1998-tól mûködik családi vállalkozásunk. Családunk birtokában jelenleg 4 mûködõ pince van. Ebbõl Bodrogkisfaludban egy tatárjárás-kori 25.000 literes pince, valamint két...

Dereszla Vinotéka

A Dereszla Pincészet Bodrogkeresztúron található. A Dereszla vinotéka pincebejáró épületének falában golyóbis, amely 1849. január 22-én lövetett ki, mikor is Klapka generális...

A Patricius Borház lett Magyarország legszebb ...

2013-09-16 00:00:00
2013-ban a Patricius Borház lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka. A pályázatot 2012-ben hirdette meg első alkalommal a Bor és Piac magazin szerkesztősége. Akkor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok bizonyult a legszebbnek....

Paulay Borház és Vendégház

A Paulay Borház születésének története: Léteznek olyan épületek, amelyek már ránézésre többre hivatottak, mint társaik. Pont ilyen Paluay Ede (1836-1894) neves Nemzeti...

Tokaji Borecet Manufaktúra

Ha szeretné közelebbről megismerni, hogyan készülnek eceteink vagy szeretne egy igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodni Tokaj-hegyaljai borkóstolója alatt, látogasson el hozzánk Bodrogkeresztúrra...

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal....

Vaskó Panzió és Borpince

Panziónk a hangulatos belvárosban, a Tisza és a Bodrog folyó összefolyásától 100 m-re található.Vendéglátó egységünk több mint 15 éve üzemel családi...

Soltész Borház

A bor számunkra olyan, mint a kemencében sült kenyér: nagy becsben tartjuk, gondot fordítunk az alapanyag minőségére, és hagyjuk, hogy az érési folyamat a maga természetes útján...

Parfüm Tokajival – Illatként is hódít az ...

2015-01-13 00:00:00
Különleges, Tokaji Esszencia felhasználásával készített parfüm bolondítja meg a világot. Minya Viktória sztárparfümőr a Magyar Királynő Víze megalkotásakor a borkülönlegességet...

Benkő Borház

Családi pincészetünk a borvidék névadó városában, Tokajban a Szerelmi Pincesoron található, szemben a vasútállomással. Kínálatunk a jellegzetes tokaji furmint, hárslevelű...

Erzsébet Pince

Családunk 1989-ben megvásárolt egy XVIII. századi pincét Tokajban, a Bem utcában (2 percre a főtértől), hogy visszatérjen az anyaági felmenők mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez.” A...