• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Holdvölgy Pince

A Holdvölgy pincerendszerének legrégebbi ágait a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán, évszázadokon át...

Pezsgőkészítés Tokajban – Interjú Demeter ...

2015-01-13 00:00:00
Demeter Zoltán tartott pezsgőbemutatót Tokajban, a város színházának galériáján. A neves borász a hegyalja.info portálnak adott interjújában beszélt a történelmi...

Tokaj Kikelet Pince

A Kikelet pince mögött egy francia-magyar házaspár áll. Berecz Stéphhanie és Zsolt. 1998-ban szerezték az első szőlőterületüket. Majd 2002-ben készítették az első családi borukat....

Tokaj Nobilis

Az egyik vezető kis családi pincészet Tokaj-Hegyalján. A Tokaj Nobilis talán a legjobban felkészült, akár a szőlőket, akár a borászati felszerelést illetően. Elegáns, csiszolt stilusuk inkább...

Szerelmi Pincesor

A Szerelmi Pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött és alatt nemespenésszel borított...

Harsányi Pincészet

Borászatunk a több évtizedes családi hagyományokat folytatva, de új irányokat keresve kezdte meg működését 2012-ben. A szőlő és a bor iránt kialakult szenvedély és elköteleződés...

Soltész Borház

A bor számunkra olyan, mint a kemencében sült kenyér: nagy becsben tartjuk, gondot fordítunk az alapanyag minőségére, és hagyjuk, hogy az érési folyamat a maga természetes útján...

Illés Pince

1998-tól mûködik családi vállalkozásunk. Családunk birtokában jelenleg 4 mûködõ pince van. Ebbõl Bodrogkisfaludban egy tatárjárás-kori 25.000 literes pince, valamint két...

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté....

Borkóstoló és borbemutató az Angyal ...

Minden héten pénteken az Angyal Borászat 19 órai kezdéssel garantált borkóstolót és bemutatót tart. Részvételi díj 3000.-/fő amely egy két órás programot...

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb...

Gusteau Kulináris Élményműhely

A Gusteau-ról... Kapni jó…adni viszont maga a boldogság… Kulináris Élményműhelyünkben egy olyan alkotócsapat gyűlt össze, aki számára az örömszerzés...

Aszúház

Az elmúlt években több komoly fejlesztés is kezdődött Mádon, melyek közül az Első Mádi Borház megkerülhetetlenné vált, a Gusteau Kulináris Élményműhely egyre nagyobb...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Furmint Vinotéka

A Furmint Borszaküzlet a bimbózó borturizmus terméke. 1997 tavaszán Tokaj-hegyalján az idelátogató turisták 1-1 pincészet boraival ismerkedhettek meg, mivel egyetlen kereskedelmi üzlet vagy vendéglátó...

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar...

Erzsébet Pince

Családunk 1989-ben megvásárolt egy XVIII. századi pincét Tokajban, a Bem utcában (2 percre a főtértől), hogy visszatérjen az anyaági felmenők mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez.” A...

Vaskó Panzió és Borpince

Panziónk a hangulatos belvárosban, a Tisza és a Bodrog folyó összefolyásától 100 m-re található.Vendéglátó egységünk több mint 15 éve üzemel családi...

Hímesudvar Pincészet

A borvidék szívében, Tokaj óvárosában, csendövezetben, kiváló borokkal, ingyenes pincelátogatással, borkóstolással, figyelmes kiszolgálással, folyamatos vásárlási...