• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

„Az ékszerdoboz drágaköve…” Az Oroszlános Ház négyszáz éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család,...

Acetánia - Ecetmúzeum

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével...

Dereszla Vinotéka

A Dereszla Pincészet Bodrogkeresztúron található. A Dereszla vinotéka pincebejáró épületének falában golyóbis, amely 1849. január 22-én lövetett ki, mikor is Klapka generális...

Illés Pince

1998-tól mûködik családi vállalkozásunk. Családunk birtokában jelenleg 4 mûködõ pince van. Ebbõl Bodrogkisfaludban egy tatárjárás-kori 25.000 literes pince, valamint két...

Tokaj Nobilis

Az egyik vezető kis családi pincészet Tokaj-Hegyalján. A Tokaj Nobilis talán a legjobban felkészült, akár a szőlőket, akár a borászati felszerelést illetően. Elegáns, csiszolt stilusuk inkább...

Első Mádi Borház

Több szempontból is első ez a csalogató épület. A falu első háza, amely fogadja az ideérkező és az átutazó vendégeket. Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni...

Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati ...

    A Budapesti székhelyű Szőlészeti Kutató Intézet 1950 végén kezdte el működését 9 vidéki telephellyel, ennek egyik intézménye Tarcalon alakult meg. Legfontosabb...

Péter Szőlőbirtok és Pincészet

A Péter Pincészet családi vállalkozásként működik. A család több nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Jelenleg, három hektár szőlőterületen...

Gusteau Kulináris Élményműhely

A Gusteau-ról... Kapni jó…adni viszont maga a boldogság… Kulináris Élményműhelyünkben egy olyan alkotócsapat gyűlt össze, aki számára az örömszerzés...

Hímesudvar Pincészet

A borvidék szívében, Tokaj óvárosában, csendövezetben, kiváló borokkal, ingyenes pincelátogatással, borkóstolással, figyelmes kiszolgálással, folyamatos vásárlási...

Vineum Borház

A VINEUM Borház 2000 óta működő családi vállalkozás, mely az első néhány évben csak hétvégi hobbiborászatként működött a család és barátainak kedvtelésére....

Tokaji Borbarátnők Társasága

2003. december 6-án a tokaj-hegyaljai Mádon tizennyolc alapító tag részvételével tartotta alakuló ülését a Tokaji Borbarátnők Társasága. Az alapítók...

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal....

Majoros Szőlőbirtok

"Szerencsés vagyok, mert jó családba és a Tokaji borvidékre, Tarcalra születtem, ahol korán közelkerültem a szőlészethez és borászathoz, ezzel együtt természetesen a természet...

Benkő Borház

Családi pincészetünk a borvidék névadó városában, Tokajban a Szerelmi Pincesoron található, szemben a vasútállomással. Kínálatunk a jellegzetes tokaji furmint, hárslevelű...

Paulay Borház és Vendégház

A Paulay Borház születésének története: Léteznek olyan épületek, amelyek már ránézésre többre hivatottak, mint társaik. Pont ilyen Paluay Ede (1836-1894) neves Nemzeti...

Karádi-Berger Borászat

Megtudhatjuk, milyen érzés, amikor egy gazdasági újságírónak túl kell lépnie izgalmas kézműves borok létrehozásához a közgazdasági szemléleten. A jó borok...

Furmint Vinotéka

A Furmint Borszaküzlet a bimbózó borturizmus terméke. 1997 tavaszán Tokaj-hegyalján az idelátogató turisták 1-1 pincészet boraival ismerkedhettek meg, mivel egyetlen kereskedelmi üzlet vagy vendéglátó...

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté....