• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Holdvölgy - Pincelátogatás és kóstolóséta

Kóstolja meg a HOLDVÖLGY birtok legszebb borait, köztük rangos hazai és külföldi borversenyek aranyérmes tételeit, amelyek itthon és külföldön számos Michelin-csillagos étterem borlapján...

Holdvölgy Pince

A Holdvölgy pincerendszerének legrégebbi ágait a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán, évszázadokon át...

Páll Pince

Célunk megtartani a természet egyensúlyát a borkészítésben és borainkban. Teret engedünk a természetnek, hiszen borainkat vadélesztőkkel erjesztjük, spontán módon, így...

Paulay Borház és Vendégház

A Paulay Borház születésének története: Léteznek olyan épületek, amelyek már ránézésre többre hivatottak, mint társaik. Pont ilyen Paluay Ede (1836-1894) neves Nemzeti...

Soltész Borház

A bor számunkra olyan, mint a kemencében sült kenyér: nagy becsben tartjuk, gondot fordítunk az alapanyag minőségére, és hagyjuk, hogy az érési folyamat a maga természetes útján...

Szerelmi Pincesor

A Szerelmi Pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött és alatt nemespenésszel borított...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Pezsgőkészítés Tokajban – Interjú Demeter ...

2015-01-13 00:00:00
Demeter Zoltán tartott pezsgőbemutatót Tokajban, a város színházának galériáján. A neves borász a hegyalja.info portálnak adott interjújában beszélt a történelmi...

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal....

Parfüm Tokajival – Illatként is hódít az ...

2015-01-13 00:00:00
Különleges, Tokaji Esszencia felhasználásával készített parfüm bolondítja meg a világot. Minya Viktória sztárparfümőr a Magyar Királynő Víze megalkotásakor a borkülönlegességet...

Erzsébet Pince

Családunk 1989-ben megvásárolt egy XVIII. századi pincét Tokajban, a Bem utcában (2 percre a főtértől), hogy visszatérjen az anyaági felmenők mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez.” A...

Patricius Borház

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre....

Karádi-Berger Borászat

Megtudhatjuk, milyen érzés, amikor egy gazdasági újságírónak túl kell lépnie izgalmas kézműves borok létrehozásához a közgazdasági szemléleten. A jó borok...

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb...

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

„Az ékszerdoboz drágaköve…” Az Oroszlános Ház négyszáz éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család,...

Rákóczi Pince és Udvarház

A Rákóczi Pince a tokaji borok valóságos szentélye azon ritka helyek egyike ahol álom és valóság keveredik az odalátogató képzeletében. A pincét amely a XV. század...

Tokaji Borbarátnők Társasága

2003. december 6-án a tokaj-hegyaljai Mádon tizennyolc alapító tag részvételével tartotta alakuló ülését a Tokaji Borbarátnők Társasága. Az alapítók...

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar...

Acetánia - Ecetmúzeum

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével...