• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Tokaj Kikelet Pince

A Kikelet pince mögött egy francia-magyar házaspár áll. Berecz Stéphhanie és Zsolt. 1998-ban szerezték az első szőlőterületüket. Majd 2002-ben készítették az első családi borukat....

Rákóczi Pince és Udvarház

A Rákóczi Pince a tokaji borok valóságos szentélye azon ritka helyek egyike ahol álom és valóság keveredik az odalátogató képzeletében. A pincét amely a XV. század...

Tokaj Nobilis

Az egyik vezető kis családi pincészet Tokaj-Hegyalján. A Tokaj Nobilis talán a legjobban felkészült, akár a szőlőket, akár a borászati felszerelést illetően. Elegáns, csiszolt stilusuk inkább...

Paulay Borház és Vendégház

A Paulay Borház születésének története: Léteznek olyan épületek, amelyek már ránézésre többre hivatottak, mint társaik. Pont ilyen Paluay Ede (1836-1894) neves Nemzeti...

Pezsgőkészítés Tokajban – Interjú Demeter ...

2015-01-13 00:00:00
Demeter Zoltán tartott pezsgőbemutatót Tokajban, a város színházának galériáján. A neves borász a hegyalja.info portálnak adott interjújában beszélt a történelmi...

Holdvölgy Pince

A Holdvölgy pincerendszerének legrégebbi ágait a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán, évszázadokon át...

Tokaji Kutatóintézet - Szőlészeti és ...

Intézetünk 6 éve alakult újjá. Azóta számos változáson mentünk keresztül, míg eljutottunk oda, hogy ma a borvidék szőlészeti és borászati kutatásait irányítjuk....

Karádi-Berger Borászat

Megtudhatjuk, milyen érzés, amikor egy gazdasági újságírónak túl kell lépnie izgalmas kézműves borok létrehozásához a közgazdasági szemléleten. A jó borok...

Első Mádi Borház

Több szempontból is első ez a csalogató épület. A falu első háza, amely fogadja az ideérkező és az átutazó vendégeket. Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni...

Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő saját tokaji-stílust teremtett, amely kidomborítja a legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit és a termőterület sajátosságait. Ezekben a modern stílusú,...

Tokaj Classic Borászat

Három, a világ sok országában koncertező klasszikus zenész életében 1994 fordulópont volt, mikor is Mádon járva, és kóstolva az “új” aszúkat, úgy döntöttek...

Péter Pincészet - Tokaj

Ez a vidék nekünk otthon, ahová nap mint nap hazatérünk.   „Az öt hektáros területen termesztett fajtáink helyettünk mesélnek a Tokaji hegyekről. S a tőkéket, ha kérdeznénk,...

Szerelmi Pincesor

A Szerelmi Pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött és alatt nemespenésszel borított...

Basilicus Szőlőbirtok | birtokbemutató, ...

Vezetett birtokbemutatóink és borkóstolóink - előzetes jelzés alapján - minden nap 14:00, 16:00 és 18:00 órától kezdődnek, borvásárlásra pedig bármikor be lehet nézni!...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Tokaji Borecet Manufaktúra

Ha szeretné közelebbről megismerni, hogyan készülnek eceteink vagy szeretne egy igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodni Tokaj-hegyaljai borkóstolója alatt, látogasson el hozzánk Bodrogkeresztúrra...

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté....

Vineum Borház

A VINEUM Borház 2000 óta működő családi vállalkozás, mely az első néhány évben csak hétvégi hobbiborászatként működött a család és barátainak kedvtelésére....

Acetánia - Ecetmúzeum

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével...

Soltész Borház

A bor számunkra olyan, mint a kemencében sült kenyér: nagy becsben tartjuk, gondot fordítunk az alapanyag minőségére, és hagyjuk, hogy az érési folyamat a maga természetes útján...