• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

„Az ékszerdoboz drágaköve…” Az Oroszlános Ház négyszáz éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család,...

Vaskó Panzió és Borpince

Panziónk a hangulatos belvárosban, a Tisza és a Bodrog folyó összefolyásától 100 m-re található.Vendéglátó egységünk több mint 15 éve üzemel családi...

Tokaji Kutatóintézet - Szőlészeti és ...

Intézetünk 6 éve alakult újjá. Azóta számos változáson mentünk keresztül, míg eljutottunk oda, hogy ma a borvidék szőlészeti és borászati kutatásait irányítjuk....

Péter Pincészet - Tokaj

Ez a vidék nekünk otthon, ahová nap mint nap hazatérünk.   „Az öt hektáros területen termesztett fajtáink helyettünk mesélnek a Tokaji hegyekről. S a tőkéket, ha kérdeznénk,...

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb...

Tokaji Borecet Manufaktúra

Ha szeretné közelebbről megismerni, hogyan készülnek eceteink vagy szeretne egy igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodni Tokaj-hegyaljai borkóstolója alatt, látogasson el hozzánk Bodrogkeresztúrra...

Első Mádi Borház

Több szempontból is első ez a csalogató épület. A falu első háza, amely fogadja az ideérkező és az átutazó vendégeket. Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Angyal Borászat és Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlő...

Dereszla Vinotéka

A Dereszla Pincészet Bodrogkeresztúron található. A Dereszla vinotéka pincebejáró épületének falában golyóbis, amely 1849. január 22-én lövetett ki, mikor is Klapka generális...

Furmint Vinotéka

A Furmint Borszaküzlet a bimbózó borturizmus terméke. 1997 tavaszán Tokaj-hegyalján az idelátogató turisták 1-1 pincészet boraival ismerkedhettek meg, mivel egyetlen kereskedelmi üzlet vagy vendéglátó...

Borkóstoló és borbemutató az Angyal ...

Minden héten pénteken az Angyal Borászat 19 órai kezdéssel garantált borkóstolót és bemutatót tart. Részvételi díj 3000.-/fő amely egy két órás programot...

Mad Wine

A Mad Wine elkötelezett célja az egyedülálló mádi termőhely megjelenítése magas minőségű borok által. Ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász célja a történelmi...

Gusteau Kulináris Élményműhely

A Gusteau-ról... Kapni jó…adni viszont maga a boldogság… Kulináris Élményműhelyünkben egy olyan alkotócsapat gyűlt össze, aki számára az örömszerzés...

Rákóczi Pince és Udvarház

A Rákóczi Pince a tokaji borok valóságos szentélye azon ritka helyek egyike ahol álom és valóság keveredik az odalátogató képzeletében. A pincét amely a XV. század...

Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő saját tokaji-stílust teremtett, amely kidomborítja a legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit és a termőterület sajátosságait. Ezekben a modern stílusú,...

Parfüm Tokajival – Illatként is hódít az ...

2015-01-13 00:00:00
Különleges, Tokaji Esszencia felhasználásával készített parfüm bolondítja meg a világot. Minya Viktória sztárparfümőr a Magyar Királynő Víze megalkotásakor a borkülönlegességet...

Vineum Borház

A VINEUM Borház 2000 óta működő családi vállalkozás, mely az első néhány évben csak hétvégi hobbiborászatként működött a család és barátainak kedvtelésére....

Páll Pince

Célunk megtartani a természet egyensúlyát a borkészítésben és borainkban. Teret engedünk a természetnek, hiszen borainkat vadélesztőkkel erjesztjük, spontán módon, így...

Holdvölgy - Pincelátogatás és kóstolóséta

Kóstolja meg a HOLDVÖLGY birtok legszebb borait, köztük rangos hazai és külföldi borversenyek aranyérmes tételeit, amelyek itthon és külföldön számos Michelin-csillagos étterem borlapján...