• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

A Tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint a sárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszú említése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

3910 Tokaj, Serház út 1.
Tel: +36 47 352125 Hotline: +36 70 388 8870

E-mail: tokaj@tourinform.hu

 


Vineum Borház

A VINEUM Borház 2000 óta működő családi vállalkozás, mely az első néhány évben csak hétvégi hobbiborászatként működött a család és barátainak kedvtelésére....

Első Mádi Borház

Több szempontból is első ez a csalogató épület. A falu első háza, amely fogadja az ideérkező és az átutazó vendégeket. Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni...

Karádi-Berger Borászat

Megtudhatjuk, milyen érzés, amikor egy gazdasági újságírónak túl kell lépnie izgalmas kézműves borok létrehozásához a közgazdasági szemléleten. A jó borok...

Benkő Borház

Családi pincészetünk a borvidék névadó városában, Tokajban a Szerelmi Pincesoron található, szemben a vasútállomással. Kínálatunk a jellegzetes tokaji furmint, hárslevelű...

Borkóstoló és borbemutató az Angyal ...

Minden héten pénteken az Angyal Borászat 19 órai kezdéssel garantált borkóstolót és bemutatót tart. Részvételi díj 3000.-/fő amely egy két órás programot...

Tokaji Borecet Manufaktúra

Ha szeretné közelebbről megismerni, hogyan készülnek eceteink vagy szeretne egy igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodni Tokaj-hegyaljai borkóstolója alatt, látogasson el hozzánk Bodrogkeresztúrra...

Erzsébet Pince

Családunk 1989-ben megvásárolt egy XVIII. századi pincét Tokajban, a Bem utcában (2 percre a főtértől), hogy visszatérjen az anyaági felmenők mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez.” A...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a...

Angyal Borászat és Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlő...

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

„Az ékszerdoboz drágaköve…” Az Oroszlános Ház négyszáz éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család,...

Galambos Pincészet és Vendégház

Évekkel ezelőtt, megfogadtuk az író, Márai Sándor gondolatát:. - ha megöregszem, szőlőt veszek.. - Mi is ezt tettük....

Zsirai Pincészet

Pici, családi jellegű szőlész-borász vállalkozás a miénk, nevét is innen kapta. A tulajdonosok - férj, feleség - egy másik vállalkozásuk mellett - elsősorban a szőlő és a bor...

Harsányi Pincészet

Borászatunk a több évtizedes családi hagyományokat folytatva, de új irányokat keresve kezdte meg működését 2012-ben. A szőlő és a bor iránt kialakult szenvedély és elköteleződés...

Hímesudvar Pincészet

A borvidék szívében, Tokaj óvárosában, csendövezetben, kiváló borokkal, ingyenes pincelátogatással, borkóstolással, figyelmes kiszolgálással, folyamatos vásárlási...

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar...

Dereszla Vinotéka

A Dereszla Pincészet Bodrogkeresztúron található. A Dereszla vinotéka pincebejáró épületének falában golyóbis, amely 1849. január 22-én lövetett ki, mikor is Klapka generális...

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb...

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté....

A Patricius Borház lett Magyarország legszebb ...

2013-09-16 00:00:00
2013-ban a Patricius Borház lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka. A pályázatot 2012-ben hirdette meg első alkalommal a Bor és Piac magazin szerkesztősége. Akkor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok bizonyult a legszebbnek....