• Facebook
  • Foursquare
  • Instagram
  • Flickr
  • Pinterest
  • Google+
  • Twitter
  • Tripadvisor
  • tumblr
  • YouTube
  • blog.hu
top banner

18. Tokaji Konferencia

Szinte hihetetlen, de igaz: az idén már nagykorúvá válik – 18 éves lesz – a Tokaji Konferencia! 2017. november 16-17-én immáron 18. alkalommal gyűlik össze az a szakmai közösség Tokajban a Paulay Ede Színházban, amelynek tagjai számára fontos, hogy legalább évente egy alkalommal részt vegyenek egy bensőséges hangulatú szakmai találkozón, ahol szakemberek és döntéshozók őszintén beszélgethetnek, véleményt cserélhetnek és izgalmas, előremutató szakmai vitákat folytathatnak egymással.

HARC A TEHETSÉGES SZAKEMBEREKÉRT

Ahogy “törzsvendégeink” már megszokhatták, minden alkalommal van egy olyan központi téma, amit izgalmas előadások, panelbeszélgetések, interaktív workshopok keretében járunk körbe – és az idén sem lesz ez másképp. Egy olyan téma kerül az idén terítékre, amely nem csak elméleti szakpolitikai kihívás, de egyre akutabb problémát jelent a települések és a vállalkozások számára is: a települések nem tudják megtartani a legtehetségesebb fiatal szakembereket, a helyi vállalkozások pedig emiatt egyre nehezebben találják meg a felkészült munkavállalókat. Éppen ezért Tokajban az idén arra keressük a választ közösen, hogy mit tehet a településvezetés a vállalkozásokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel – a helyi közösséggel – összefogva, hogy megtartsa a tehetséges szakembereket. (Részletesebben a témáról itt írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.)
De nézzük, hogy milyen módon keressük a valódi válaszokat, gyakorlati megoldásokat Tokajban erre a problémára.
– Arra gondoltunk, hogy legjobb, ha megkérdezzük a jövő fiatal szakembereit arról, hogy mik a legfontosabb elvárásaik – mi alapján választanak lakhelyet és munkahelyet. Ezért az ország több neves egyeteméről hívunk hallgatókat, akikkel már a konferencia indulását megelőzően együtt dolgozunk egy interaktív workshop keretében. A közös gondolkodás eredményeit pedig az egyetemisták – akik végig jelen lesznek a konferencián – egy plenáris beszélgetés keretében mutatják be.
– Elhangzik egy keretelőadás arról, hogy a szakirodalom – és a tehetségek megtartásában sikeres városok tapasztalatai – alapján melyek a legfontosabb feltételei a szakemberek helyben tartásának és vonzásának. A konferencia során aztán a feltételek többségét külön-külön is megvizsgáljuk részletesen.
– Bemutatjuk például egy széleskörű vállalati felmérés eredményeit, amely arra kereste a választ, hogy mitől vonzó egy munkahely – mitől érzik jól magukat a fiatal szakemberek.
– Egy másik kutatás tapasztalatai alapján arra is igyekszünk rávilágítani, hogy mi alapján ítélnek az ügyfelek jó minőségűnek egy közszolgáltatást.
– Egy fiatalokból álló kreatív építészstúdió munkatársai segítségével arra keressük a választ, hogy mitől érezzük jól magunkat egy városban – milyen szerepe van ebben az épített környezetnek, a város design-nak.
– A közösségek megtartó ereje megkérdőjelezhetetlen. De hogyan lehet összetartó, erős helyi közösségeket építeni? Mit kell tenni ennek érdekében? Erre is választ kapunk a konferencia során.
– Nemzetközi példán keresztül – külföldi előadó segítségével – mutatjuk be, hogy miként tudja egy város kedvező lakhatási feltételek biztosításával ösztönözni a tehetséges fiatal szakemberek letelepedését.
– A tehetséges szakemberek nem csak passzív szemlélői, hanem aktív befolyásolói akarnak lenni környezetük formálásának. De hogyan lehet őket minél hatékonyabban bevonni? Ehhez is javaslunk innovatív módszereket, megoldásokat.

A LEGSIKERESEBB VÁROSOK TANULNAK EGYMÁSTÓL

A tehetségek megtartásához szükséges feltételek bemutatása mellett a konferencia keretében arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy mennyire fontos másoktól tanulni, jó (és akár kevésbé jó) gyakorlatokat megismerni, a tapasztalatokat levonni.
És mivel a jó gyakorlatok európai városok közötti megosztásának az egyik legjobban működő felülete az Európai Unió URBACT programja, az URBACT III. Program Nemzeti Tájékoztatási Pont Magyarország munkatársaival összefogva ezt a kérdést is igyekszünk körbejárni.
– Az URBACT program egy pályázat nyomán kiválasztott közel 100 európai jó gyakorlatot. Bemutatjuk, hogy hogyan lehet ezeket a jó gyakorlatokat megismerni – esetleg hogyan lehet kapcsolódni hozzájuk a jövőben.
– Hogyan válhat egy magyar város európai jó gyakorlat várossá? Milyen feltételei vannak ennek? Miért jó ez a városnak? Ezeket a kérdéseket egy – az URBACT pályázat keretében kiválasztott – hazai jó gyakorlat város segítségével válaszoljuk meg.

MEGLEPETÉS PROGRAM

És még valami: a tavalyi konferencián néhány résztvevő polgármester felvetett egy gondolatot – amit mi továbbvittünk. Hetek óta lázasan készítjük elő azt a sajátos roadshow-t, amely szeptember – október folyamán zajlik, és amelynek eredményeit a konferencia keretében egy útifilm és egy színpadi beszélgetés keretében mutatjuk majd be. Egyedülálló és rendkívül izgalmas kezdeményezés – de többet erről egyelőre nem szeretnék elárulni…
A következő hetekben (is) érdemes lesz figyelemmel kísérni a weboldalt, hiszen itt fogunk először megosztani minden – a konferenciával kapcsolatos – hírt, új információt. Hamarosan például beszámolunk arról, hogy kik lesznek előadóink a konferencián!

Regisztrálció és jelentkezés:

Részvételi díj (szállás nélkül): 15.000 Ft + ÁFA (27%) = 19.050 Ft

Az összeg az alábbiakat tartalmazza: A szakmai rendezvényen való részvételt, a november 16-ai ebédet, a vacsora előtti borkóstolót, a 16-ai vacsorát, a 17-ei ebédet, szünetekben kávéfogyasztást, valamint a konferencia előadásainak prezentációit.


Regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével tud, amely a következő linken letölthető: http://tokajkonferencia.eu/wp-content/uploads/2017/10/XVIII_Tokaji_Konferencia_Jelentkezesi_lap.doc

Kérjük, hogy a regisztrációs lapot aláírva beszkennelve a konferencia@megakom.hu e-mail címre küldjék vissza, legkésőbb 2017. november 3-ig!

Kapcsolat:


Badicsné Galli Nóra

Cím: 4400 Nyíregyháza, Kölcsey u. 28.
Telefon: +36-42-409-482
Mobiltelefon: +36-20-519-2694
Fax: +36-42-500-976
E-mail: konferencia@)megakom.hu

Interaktív térkép
Egyéb
Utazástervező "mit" kategóriája
Esemény, rendezvény
Felhasználók értékelése:
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!